Višegrad

Izvukao iz Drine soma teškog 84 kg

  • 14.07.2019. 20:01

Andrija Janjić iz Višegrada ušao je u ribolovačku legendu. Iz Drine je izvukao kapitalca koji se dugo čuvao udica tamošnjih spretnih ribiča: Som je narastao dva i po metra, težak 84 kilograma.

"To je najveći trofej do sad u mom bavljenju ribolovom čuo sam za primjerke koji su oko 40, 50 kila hvatali na jezerima oko Višegrada ali ovo je najveći trofej trenutno rekord Višegrada i okoline. Bila je velika borba, negdje oko pola sata na kraju su mi još dvojica ribara koji su bili pored pomogli", kaže Andrija Janjić.

Ribolovačkoj priči posvjedočili su i sugrađani koji su došli na istorijsko vaganje soma. Oni koji nisu stigli da je vide, moćiće to da urade u njegovom domu jer ribu planira da preparira. Čak i oni koji nisu ribolovci, nisu krili oduševljenje ulovom.

"Ovo je nešto što se jednom u životu hvata, znači trofej je stvarno riba je ogromna, nikada u životu nisam vidio da je neko uhvatio ovako nešto, imao sam prilike da to vidim samo na nekim sajtovima tamo negdje po svijetu. Ima u Drini dosta ali ovakvi trofeji se rijetko viđaju konkretno na Dirni i u našim jezerima", kaže Slađan Zečević.

Som dostiže dužinu od 4-5 m i težinu od 400 kg, pa po tome predstavlja najveću ribu evropskih slatkih voda. Osim po veličini, ova vrsta je poznata i po dužini života jer može doživiti starost od preko 100 godina. Ribolovci kažu da je som rekorder iz Višegrada,  sigurno napunio dvije decenije jer ta riba godišnje raste od dva do tri centimetra.

Тагови: