Doboj

Izvršen prvi epiduralni porođaj u dobojskoj bolnici

  • 17.11.2019. 20:44

Anđela Đekić je duga 55 cm, teška oko 3200 grama i prva je beba koja je uz epiduralnu anesteziju stigla na svijet u dobojskoj bolnici.

Kod kuće je čeka sestra, a beba će, nakon što je isprobala epidural, kaže majka, biti još.

"Ja imam lijepo iskustvo i stvarno je predivan osjećaj, samo tako lagan porod, poslije poroda sam ustala odmah prohodala", rekla je Mira Đekić, porodilja.

 Ginekolog Mladen Miličević je obavio porođaj. Mehanizam je, objašnjava, isti, ali nema bola. Kolega anesteziolog dodaje, da nema ni razloga za strah.

"To je bezbijedna tehnika, u svijetu na nekih, kažu da se desi komplikacaja na 260.000 pacijentkinja to samo po sebi govori da je tehnika bezbijedna", istakao je Slaviša Ćelić, anesteziolog.

 "Jer cilj savremenog akušerstva je da obezbolimo porod da bi taj čin rađanja učinili da zadovoljnije budu trudnice", naglasio je Mladen Miličević, ginekolog.

 Epiduralna anestezija do sada se primjenjivala na ortopediji i još nekim odjeljenjima dobojske bolnice. Od sada je dostupna i u porodilištu.

"To je trend u svijetu, mi moramo ići napred stavarati moderno porodilište, što maksimalno se trudimo uz timski rad", istakao je Gordana Sredanović, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo.

"Evo sad su se ipak stekli i neke tehničku mogućnost, a i kadrovsku da možemo da krenemo sa izvođenjem te procedure", rekla je Simuna Žakula, načelnik službe za anesteziju i reanimaciju.

Trudnice koje žele da se porode bezbolno, uz epidural, za sada moraju da plate 250 maraka. U dobojskoj bolnici, obavljaju porođaje i uz spinalnu anesteziju. Prmijenjuje se kod žena koje rađaju na carski rez, a spinalna anestezija je besplatna.  

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.