Radna grupa probila granicu

Izmjene Zakona o radu tek dogodine

  • 02.07.2018. 19:21

Izmjene Zakona o radu u Republici Srpskoj su još na ledu. Radna grupa koja je ovog juna trebalo da ima spreman nacrt zakona, probila je tu granicu.

Sindikalci se i dalje drže zahtjeva da se preispitaju reprezentativnost sindikata, disciplinski postupci i kolektivni ugovori. Kažu da se promjene koje je najavila Vlada tiču samo obračuna plate.

"Doći će do izmjene seta zakonskih propisa, između ostalog i izmjena i dopuna Zakona o radu, ali samo u tom dijelu koji se tiče načina obračuna plate. U ovom momentu Vlada se nije odlučila da bilo šta drugo mijenja, osim tih stvari vezanih striktno za primjenu novog obračuna plata koji će dovesti do povećanja plata radnika", kaže Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Poslodavci još ne otkrivaju karte. Svoje prijedloge za promjene imaju, ali o njima ne žele da govore otvoreno. Iako za sada na sastancima radne grupe sve teče glatko, ocjenjuju da će zakon morati da sačeka novi saziv skupštine.

"Dogovor radne grupe za izradu izmjene i dopune Zakona o radu je da pristupimo analizi čitavog teksta sadašnjeg zakona i da pristupimo tome na način da analiziramo poglavlje po poglavlje", kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Ministar rada priznaje - ovako bitan sistemski zakon se ne može promijeniti preko noći. Poručuje da će bez konsenzusa sve tri strane teško moći bilo šta da promijene.

"Svako traži neki maksimum u normativnim regulativama koje donosi skupština, ali postoje dogovori, postoji kompromis koji treba postići u onom smislu da konsenzusom prihvatimo neke bitne stvari koje su bitne za život ljudi, i za život radnika", poručuje Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Dok čekaju da glavni dokument o radu u Srpskoj bude promijenjen, radnike je obradovala vijest o povećanju plata. Tokom jula, pred poslanicima će se naći paket izmjena zakona, kojima je predviđeno da svima zaposlenim u Srpskoj neto plata poraste od 30 do 50 KM.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином