"Dani Srbije i Srpske u Austriji"

Izložbom Muzeja Srpske završena manifestacija u Beču

10:56, 31.10.2019.
Izvor: Srna
Izložba Muzeja Republike Srpske "Nematerijalno kulturno nasljeđe iz Republike Srpske na Unesko listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva" predstavljena je u Beču, čime je ujedno zatvorena manifestacija "Dani Srbije i Srpske u Austriji".

Izložba dokumentima i video-zapisima predstavlja dva elementa iz Republike Srpske upisana na listu Uneska - "Zmijanjski vez" i "Običaj branja trave ive sa Ozrena", saopšteno je iz Predstavnišptva Republike Srpske u Beču.

Koautori izložbe su muzejski savjetnik etnolog iz Muzeja Republike Srpske Danijela Đukanović i viši kustos etnolog iz Muzeja u Doboju Nebojša Dragojlović.

Prisutnima su se sinoć obratili šef Predstavništva Srpske u Austriji Mladen Filipović i direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

"Dane Srbije i Srpske u Austriji" zajednički su organizovali Ambasada Srbije u Austriji, Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču, a održani su pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović, Vlade Srpske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Tokom oktobra publici u Beču su na različitim lokacijama i različitim programima predstavljeni umjetnici i institucije kulture iz Srbije i Republike Srpske, kao i privredni i turistički potencijali Srbije i Srpske.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter jer su prikupljana sredstva za podršku akciji "Deca su naša budućnost" za Gimnaziju "Sveti Sava" u Osojanu na Kosovu i Metohiji.

U okviru ove manifestacije u Beču je 27. oktobra trebalo da gostuje Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom "Otac i sin", autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića, ali je gostovanje otkazano zbog tehničkih razloga i biće realizovano u decembru, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.