Apel građanima da ne bacaju oružje u rijeke

Iz Trebišnjice izvađeni tromblon i zolja

  • 07.03.2019. 19:33

Ručni raketni bacač-zolja, tromblonska mina i četiri ručne bombe, sve je to danas izvađeno iz Trebišnjice ispod Željezničkog mosta. Zolja je uočena nedavno, a ostatak je u rijeci završio protekle noći, tvrde u trebinjskoj Civilnoj zaštiti. 

Heroji dana su članovi tima za podvodno deminiranje Republičke uprave civilne zaštite. 

"Sva sredstva su stabilna, uspješno su izvađena. Uslovi za ronjenje odlični, voda oko 8 stepeni, vidljivost idealna. Jeste malo hladno, ali za Trebišnjicu u ovo doba ništa strašno", rekao je Borislav Trninić, vođa Tima za podvodno deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

"Apelujemo na građane da ova sredstva iz predhodnog rata i minsko-eksplozivna sredstva ne odbacuju u riječne tokove nego da se prijave odnosno odnesu u najbližu policijsku stanicu", ističe Nenad Ikonić, supervizor za podvodno deminiranje Republičke civilne uprave.

Prvo je izvršeno izviđanje terena, a onda su pripadnici civilne zaštite na bezbjedan način izvukli ono što je zabrinjavalo Trebinjce proteklih dana. 

Za naše ljude je ovo bila rutinska operacija, kaže direktor Republičke uprave civilne zaštite.

"U svom sastavu Republička uprava civilne zaštite RS u okviru specijalizovanog tima za spasavanje u vodi i pod vodom nalazi se i jedan tim za podvodno deminiranje koji broji 6 članova koji je opremljen i obučen u skladu sa evropskim standardima i propisima", kaže Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Direktor Civilne zaštite je razgovarao i sa prvim čovjekom Trebinja. Najviše se govorilo o minama zaostalim iz proteklog rata. Velike muka sa ovim problemom imaju mještani sela Sparožići u federalnoj opštini Ravno a u kome žive srpski povratnici. Dogovoreno je da se vrlo brzo krene sa deminiranje na ovom području. 

"Da ljudi mogu prije svega da prilaze svojim kućama, a onda u narednom periodu da vidimo da se taj obuhvat deminiranja proširi na njihove njive i šume koje bi mogli koristiti", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

"Ako uzmete u obzir da nekih po našoj procjeni koja je uvažena i od međunarodnih institucija koje se bave deminiranjem od 12 do 15% stanovništva RS na neki način opterećeno je sa ne eksplodiranim sredstvima to samo govori koliki je ovo bezbjednosni problem kada je u pitanju Republika Srpska iszuzetno važan i opterećuje RS", ističe Međed.

Posjetu su imali i trebinjski vatrogasci. Prvi čovjek Civilne zaštite je obišao i novi vatrogasni dom. Kaže da je u planu da se u ovom objektu u Trebinju osnuje i regionalni centar za obuku vatrogasaca.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.