Dualni sistem obrazovanja

Iz školske klupe odmah na posao

  • 15.01.2019. 19:38

Dualni sistem obrazovanja, koji bi u Srpskoj trebalo da zaživi od iduće školske godine, pored dobre prakse podrazumjevaće i skromnu mjesečnu naknadu. U ministarstvu prosvjete očekuju da će uskoro stići i jasni pokazatelji sa terena, kada je u pitanju potreba na tržištu rada. Na osnovu toga, kreiraće upisne politike za one škole za kojima postoji potreba. 

"Uradićemo analize među kojima ćemo utvrditi koja zanimanja su isčezla, a koja su zanimanja budućnosti, da bismo sve učenike po završetku srednje škole uključili u privredu, da odmah mogu da dobiju posao," kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministarstvo će u narednom periodu morati i da identifikuje preduzeća koja ispunjavaju uslove da se kod njih izvodi praktična nastava. Stručni i kvalifikovani radnici poslodavcima su neophodni, a već godinama traže od ministarstva prosvjete da se u škole u Srpskoj uvede dualni sistem obrazovanja. 

"Mi ćemo zajedno sa ministarstvom raditi na opremanju najmodernijom opremom i, sa druge strane, očekujemo od ministarstva da će te naknade koje budemo isplaćivali učenicima biti sve manje i manje oporezive, da podstaknemo našu djecu da što ranije ulaze u svijet rada," rekao je Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"Kad izađu iz školskog procesa, da dobiju radnike koji su odmah pripremljeni za proces rada i da sa druge strane oni sami doprinesu tome da oni dobiju određene kompetencije i vještine, koje su im neophodne u smislu i novih oprema i tehnologija, koje ponekad u privredi idu ispred obrazovnog sistema," rekla je Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske. 

Dualni sistem podržavaju i u Zavodu za zapošljavanje, čiji podaci bilježe da je najviše nezaposlenih pravnika, poljoprivrednih tehničara, ekonomista i gimnazijalaca, dok se najviše traže informatičari, ali i profesori matematike i fizike. Primjera dualnog obrazovanja ima i sada u Republici Srpskoj, a plan ministarstva i socijalnih partnera je da sve bude organizovanije i masovnije. Prošle godine usvojen je Zakon o srednjem stručnom obrazovanju koji je otvorio mogućnost za uvođenje sistema obrazovanja po principu "iz školske klupe na posao".