Kozara

Iz godine u godinu sve više posjetilaca

  • 02.01.2019. 19:40

Nacionalni park Kozara iz sezone u sezonu sve je posjećeniji. Ova prednjači za čak 30 odsto u odnosu na prethodne. Iako trenutno staze za skijanje nisu u funkciji zbog visokih temperatura, dobre vijesti stižu za skijaše. 

Uz nove topove za vještački snijeg i niske temperature koje se očekuju za vikend, na ski stazama ponovo će se naći ljubitelji zimskih sportova. Netaknuta priroda i povoljne cijene privlače brojne posjetioce na planinu. Najbrojniji su iz potkozarskih gradova i opština. 

Staze sa skijanje dužine su 4.5 kilometra, a prilagođene su svim uzrastima i svim nivoima znanja, kaže učitelj skijanja Vojin Badnjar. Pojašnjava da topovi za vještački snijeg nisu prilagođeni za rad na temperaturama iznad nule, zbog toga sa nestrpljenjem očekuju minus kada će staze biti u funkiciji bez obzira na padavine.

"Mala ekipa sa mnogo vrijednim ljudima potrudila se da napravi jedno fantastično skijalište za naše uslove i ovu nadmorsku visinu. Pripremili smo 3 staze, jednu novu stazu od 950 metara, imamo staru stazu i napravili smo za djecu bejbi lift i bejbi stazu negdje oko 300 metara", kaže Vojin Badnjar, profesor i učitelj skijanja.

Rekordan broj posjetilaca bilježe i u Muzeju na Kozari. Veoma raduje, kaže istoričar Boris Radaković, što je od toga veliki broj djece koji organizovano dolaze u grupama. Posjećenost je najveća u zimskom periodu kada dolaze turisti iz čitave Bosne i Hercegovine, ali i Slovenije, Srbije i Hrvatske.  

"Ova godina je rekordna ako gledamo period od odbrambeno-otadžbinskog rata do danas. I ono što nas raduje jeste da je svaka sljedeća godina rekordnija, dakle sve je više ljudi. 130.000 posjetilaca bilo je ove godine i nadamo se da ćemo nastaviti taj trend tako da će nam se možda vratiti, što se tiče posjetilaca, vremena 80-ih godina kada je Nacionalni park Kozara primala preko pola miliona posjetilaca", kaže Boris Radaković, istoričar u Memorijalnom muzeju revolucije na Mrakovici.

Sve popularnija je nova staza za noćno skijanje, dužine 900 metara. Radiće svakim danom od 18.30 do 21.30 casova.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина