Patrijarh Irinej sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru

  • 22.11.2020. 07:58

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Svetu zaupokojenu liturgiju služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

13.25 Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

13.05 Vučić otkrio posljednju želju patrijarha Irineja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom govoru na sahrani je rekao koja je bila posljednja želja patrijarha Irineja.

- Njegova svetost je sklopio oči sa samo jednom željom da njegov hram i njegov san nikada ne porušimo i da se u hramu okupljamo u ljubavi i miru.

12.50 "Republika Srpska je bila njegova kuća kao i Srbija, on je bio taj koji je brisao sve granice između nas"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Doodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja se ispunjava njegova želja da budemo "sabirani kao narod" i da je imao snagu i moć da nas sabere i uvijek drži zajedno.
 

12.30 Mitropolit Hrizostom: Težak je ovo period za crkvu i naš narod

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog velikog učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je pred odrom patrijarha Irineja, mitropolit Hrizostom.

Naglasio je da je ovo težak period za crkvu i za srpski narod, zbog gubitka patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

11.25 Molitvom Otpust završena liturgija, počelo opijelo

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opelo patrijarhu Irineju.

Mitropolit Hrizostom služi opijelo, a vladike saslužuju. 

Poslije opela od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i stariješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

10.50. Zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom?

Kovčeg sa tijelom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gdje je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Kako je objašnjeno na RTS-u tokom prenosa uživo, riječ je o obilježjima arhijerejske službe.

10:06 - Drugom dijelu liturgije prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sahrani patrijarha Irineja prisustvuje i premijerka Ana Brnabić i visoki zvaničnici.

10:00 - Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovjek mira

Episkop Bački Irinej rekao je u besjedi da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama - neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

"Ništa od svega toga nije istina zato što je patrijarh kako mu je ime glaasilo, bio je čovjek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima", kaže episkop Bački.

Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žaloću, rekao je episkop.

09.25 - Sahrani patrijarha srpskog Irineja u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion /Alfejev/.

09.00 - Počela je Sveta zaupokojena litrugija povodom upokojenja patrijarha Irineja

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a saslužuju i više arhijereja i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

08.20 - Građani će moći da se oproste od patrijarha za vrijeme zaupokojene liturgije

Za razliku od jučerašnje slike kada su građani u velikom broju ulazili u Sabornu crkvu, od juče u Hramu Svetog Save i ispred hrama je potpuno drugačija slika.

Za vrijeme trajanja zaupokojene liturgije građani će moći da uđu u Hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi, javlja RTS.

Svi građani koji se budu okupili ispred Hrama sve će moći da prate na dva video bima.

08.00 Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cijele noći, javlja RTS.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Јevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opijelo, a zatim slijede i besjede.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.