Statusna konferencija

Ivetić: Zdravstveno stanje Ratka Mladića sve lošije

  • 18.02.2019. 17:40

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić izjavio je danas pred Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale u Hagu da je njegovo zdravstveno stanje sve slabije i zamolio da mu se dopisi dostavljaju na jeziku koji razumije, rekao je Srni Mladićev advokat Dragan Ivetić.

Ivetić je istakao da je današnja statusna konferencija bila veoma kratka i da je traženo da se general Mladić izjasni o stanju u pritvorskoj jedinici. 

Prema njegovim riječima, Mladić je rekao da papire prima na jeziku koji ne razumije, a da kada dobije prevod zdravstvenih izvještaja tamo stoji da je on dobro, što nije tačno. 

Ivetić je naveo da je Mladić na statusnoj konferenciji ukazao da je 25 godina od smrti njegove kćerke, da nikada nije otišao na grob majke, brata i drugih rođaka, te da je izrazio zabrinutost da li će ikada imati priliku da to ispuni jer vrijeme teče. 

Ivetić je istakao da i dalje ne znaju kada će biti žalbeni pretres. 

"To je to što je bilo javno, a nisu nikakve datume spomenuli tako da i dalje ne znamo kada će biti žalbeni pretres", rekao je Ivetić. 

On je naveo da Odbrana, za sada, nije podnijela nikakav javni podnesak Mehanizmu u kojem bi bilo zatraženo da general Mladić bude privremeno pušten kako bi posjetio grobove najmilijih u Srbiji, odnosno Republici Srpskoj. 

Ivetić je rekao da je i sam veoma zabrinut za zdravstveno stanje generala Mladića koga često obilazi. 

"Ja ga vrlo često posjetim i vidim neke simptome. Mogu vam reći kao laik da sam zabrinut za njegovo stanje i zbog onog što mi govori on i zbog onog što mi govore ljekari. Malo više informacija imam od laika", rekao je Ivetić. 

Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale u Hagu danas je održana statusna konferencija povodom žalbi odbrane i tužilaštva u slučaju generala Ratka Mladića. 

Branilac generala Mladića Branko Lukić rekao je ranije Srni da će odbrana, nakon statusne konferencije, podnijeti podnesak u vezi sa zdravljem generala Mladića u kojem će iznijeti primjedbe na pretrage i liječenje, koje se sprovodi pod kontrolom pritvorske jedinice. 

Prvostepena presuda generalu Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.