Zoran Đorđević na Kozari

Istrajni smo u borbi protiv fašizma koji pokušava da vaskrsne

  • 01.07.2018. 14:19

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je da je srpski narod istrajan da se i danas bori protiv fašizma koji se ponovo javlja u nekim zemljama u kojima pokušava da vaskrsne ideja o nestanku preostalih Srba.

"Naše pravo je da se borimo protiv toga i da se borimo istinski za naš narod", rekao je Đorđević novinarima na Mrakovici gdje je prisustvovao obilježavanju 76 godina od Bitke na Kozari. 

On je istakao da srpski narod nema pravo da zaboravi svoje žrtve jer one govore o veličini njegovog stradanja. 

Đorđević je zahvalio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku za poziv da prisustvuje obilježavanju ove epopeje, te napomenuo da je na Kozari bio u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i u ime Vlade Srbije. 

"Biću svake godine ovde jer naše pojavljivanje ovde čuva tradiciju i, s druge strane, govori o tome da smo istrajni da se i danas borimo protiv fašizma, koji se javlja u delovima nekih zemalja i pokušava da vakrsne sa idejom da tamo gde imalo ima srpskog naroda, on nestane", rekao je Đorđević. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović 
izjavio je da je davno osmišljen projekat da Srba ne smije da bude zapadno od Drine, te da su Srpska, njene institucije i njen narod uslov opstanka srpskog naroda na ovom prostoru. 

Savanović je podsjetio da je NDH, koja je bila osnova poluga u uništavanju srpskog naroda, nastavak projekta koji je počeo još za vrijeme Austrougarske okupacije ovih prostora. 

"Manja grupa partizana odupirala se u tom vremenu, ali nacizam, fašizam, domobrani, ustaše činili su teror i uništavali srpsko stanovništvo i partizanski pokret", rekao je Savanović. 

On je istakao da je narod Kozare, prema strategiji fašizma i ustaša, trebalo da bude protjeran sa ovih prostora, te podsjetio na srpska stratišta Jasenovac, Gradinu, Prebilovce, Šušnjare kod Sanskog Mosta, Garevice kod Bihaća, Brod na Drini. 

"Gdje god su mogli, ubijali su nas. Moramo dobro razumjeti šta je bila strategija Drugog svjetskog rata i fašizma - da Srba zapadno od Drine ne smije biti. Svi procesi koji su vođeni u istoriji išli su ka tome", istakao je Savanović. 

On je dodao da je značajan broj tih procesa završen u korist srpskih neprijatelja. 

"Kada je Drugi svjetski rat završen, mi smo ponovo uletjeli u zamku, da smo amnestirali one koji su nas klali, ubijali. Nisu odgovarali za to šta su uradili", istakao je Savanović. 

Savanović je napomenuo da je kroz istoriju najuticajniji bio rimokatolički faktor, a da se u BiH pojavio i muslimanski faktor koji je izašao sa jasnim zahtjevom da se zapadno od Drine formira većinska muslimanska država. 

"Ali, mi smo u četvorogodišnjem ratu odbranili ono što nam pripada, stvorili Republiku Srpsku i svoju slobodu. Danas imamo Republiku Srpsku uz ogromne žrtve koje su pale za odbranu i za prostor na kome živimo", rekao je Savanović. 

Prema njegovim riječima, uslov opstanka srpskog naroda je institucionalni okvir koji se zove Republika Srpska, njene institucije i njen narod, te da svako drugo razmišljanje vodi u statističku grešku, kao što je danas slučaj sa Srbima u Hrvatskoj. 

Na Mrakovici je danas obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore. 

Obilježavanje su zajednički organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.