Nenad Vuković

Istočno Sarajevo - najljepše mjesto za život na istoku Srpske

20:45, 16.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je večeras da je ovaj grad, u kojem su u proteklih 25 godina stvorene institucije i razvijena infrastruktura, možda i najljepše mjesto za život u istočnom dijelu Republike Srpske.

Na svečanoj sjednici Skupštine grada povodom 25 godina postojanja i slave grada Svetog Petra Dabrobosansko, Vuković je rekao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedna od najznačajnijih institucija za opstanak mladih ljudi i akademske zajednice od koje očekuje napredak u narednom periodu. 

On je dodao da je srećan što se nalazi na čelu grada kada proslavlja 25 godina postojanja, jer je to veoma važan jubilej, zahvalivši se i svim dosadašnjim gradonačelnicima. 

Vuković je naglasio da je u periodu između dvije slave realizovano niz projekata, podsjećajući da je Skupština grada jednoglasno donijela veoma važnu odluku o realizaciji dvadesetak projekata u narednom periodu na području svih šest opština u sastavu grada za šta je planirano i kreditno zaduženje. 

On je podsjetio da su ove godine, povodom 25 godina postojanja grada i gradske slave, predstavnici grada i Mitropolije dabrobosanske, koju je predvodio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, posjetili mjesta stradanja Svetog Petra Dabrobosanskog i odali poštu svecu i zaštitniku grada. 

Učesnici pohoda položili su vijence u Jasenovcu i u Jadovnu na Velebitu, gdje su ustaše ubile Svetog Petra Dabrobosanskog i bacile u Šaranovu jamu. 

Na večerašnjoj svečanoj sjednici prikazan je i film "Putem stradanja sveštenomučenika Petra Daborbosanskog" posvećenog životu, djelu i stradanju mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića. 

Dodijeljene su i plakete i zahvalnice istaknutim pojednicima koji su doprinijeli razvoju i afirmaciji grada. 

Svečanoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo, osim mnogobrojnih gostiju, prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. 

Sutra ujutro, na dan slave, biće služena Sveta liturgija u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, a slavski ručak i lomljenje slavskog kolača biće obavljeni u Parohijskom domu, u porti Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu. 

Gradska uprava Istočno Sarajevo, u okviru obilježavanja krsne slave i proslave jubileja - 25 godina postojanja grada Istočno Sarajevo, organizovala je bogat kulturni i sportski program.