Inženjeri zaštite na radu neophodni svakoj organizaciji

  • 14.09.2019. 15:11

Nauka o životnoj sredini u praktičnom smislu često se svodi na ekologiju ili „zaštitu prirode“. Međutim, to je nova nauka koja predstavlja dalji razvoj klasične ekologije, usmjeravajući se ka integralnim ekološkim principima i kriterijumima baziranim na umrežavanju saznanja prirodnih nauka.

Dekan Fakulteta za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banjaluka doc. dr Slobodanka Pavlović istiće da je neosporno da je relacija „razvoj – životna sredina“ prvorazredni interes savremene nauke i naglašava da studijski programi obuhvataju savremene discipline koje su se pojavile i uzdižu ovu oblast u nauke o zaštiti životne sredine.

„Ovako koncipirani studijski programi obezbjeđuju sticanje kompetencije koje su postale višestruko društveno opravdane, neizostavno potrebne i višestrano korisne za obezbjeđivanje što višeg nivoa održivosti razvojnih strategija i akcionih planova modelovanja i praktičnog djelovanja na zaštiti i unapređenju životnu sredine“, kaže profesorica Pavlović.

Studijski programFakultet za ekologiju, osim modela 3+2, nudi i četverogodišnje osnovne akademske studije (240 ECTS bodova) iz oblasti zaštite životne sredine sa dva modula. Realizacijom ovog studijskog programa studenti će biti osposobljeni za izvršavanje poslova različite složenosti iz oblasti zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Fakultet za ekologiju, osim modela 3+2, nudi i četverogodišnje osnovne akademske studije (240 ECTS bodova) iz oblasti zaštite životne sredine sa dva modula. Realizacijom ovog studijskog programa studenti će biti osposobljeni za izvršavanje poslova različite složenosti iz oblasti zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Profesorica Pavlović ukazuje na potrebu za ovakvim profilom stručnjaka koja postoji u okviru državnih institucija na svim nivoima (angažovanih na uspostavljanju i sprovođenju sistema zaštite životne sredine i zaštite na radu), specijalizovanim javnim i privatnim agencijama, inspekcijama, specijalizovanim službama za kontrolu i nadzor, konsultantskim institucijama i nevladinom sektoru.)

„Radnici predstavljaju polovinu svjetske populacije, starosne dobi od 16 do  67 godina, koja najviše doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju društva. Međutim, širom svijeta, milioni muškaraca i žena  rade pod lošim i štetnim uslovima. Uprkos dostupnosti efektivnih intervencija za prevenciju uticaja velikog broja štetnosti na radu kao i metoda zaštite i promocije zdravlja na radnom mjestu, primjetne su velike razlike između pojednih država, pa i unutar njih samih, po pitanjima koja se tiču zdravstvenog stanja radnika kao i izloženosti profesionalnim rizicima”, ističe profesorica Pavlović i podsjeća na neke od činjenica na svjetskom nivou kojima raspolaže Međunarodna organizacija rada, a koje se odnose na to da više od 2 miliona radnika godišnje umire od bolesti u vezi s radom, da se godišnje dogodi više od 321 milion nezgoda zbog opasnosti u vezi rada te da svakih 15 sekundi umire jedan radnik zbog nesreće ili bolesti u vezi rada.

Aktivnosti studenataStudenti Fakulteta za ekologiju na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, učestvuju u brojnim projektima i aktivnostima koje organizuje ili podržava Nezavisni fakultet Banjaluka.Studentima se kroz terenske nastave i saradnju sa brojinim institucijama nudi prilika za određeni vid prakse i usavršavanja, kao npr.

Regionalna deponija Ramići – obilazak deponije, edukacija o načinu upravljanja otpada i metode zaštite životne sredine;

UKC Banjaluka – upoznavanje sa metodama upravljanja medicinskog otpada u UKC;

Poljoprivredni institut Republike Srpske, Banjaluka – upoznavanje sa metodama rada labaratorija za agrohemiju, agroekologiju, sjemenarstvo i biotehnologiju;

Biotehnički fakultet u Bihaću – Pogona za prečišćavanje otpadnih voda i labaratorijske vježbe;
Institut za zaštitu i ekologiju RS – upoznavanje sa metodama rada različith labaratorija koje Institut posjeduje i mnogi drugi.

Četverogodišnji studij zaštite životne sredine i zaštite na radu, kao i ostali programi na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, je u potpunosti uporediv sa sličnim studijima zemalja iz Regiona.

(Banjaluka.com)

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм