Kneževo

Interventni tim spasio medvjeda sigurne smrti

  • 15.10.2019. 16:44

Interventni tim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede juče su na teritoriji Kneževa uspješno spasili medvjeda koji se zapetljao u zamku krivolovaca, tako što je zvijer uspavana puškom za uspavljivanje.

Medvjed se upetljao u namjerno postavljenu sajlu gdje se mučio, a grizao je i stablo za koje je bio veza.

Nakon što ga je Interventni tim uspavao, medvjed je prevezen na drugu lokaciju, prije čega je pregledan od strane veterinara.

Kako ATV saznaje, medvjeda je zatekla mještanka koja je krenula na posao.

"Ministarstvo je juče dobilo informaciju od ŠG da se na području Kneževa nalazi jedinka medvjeda uhvaćena u zamku, u sajlu koju su najvjerovatnije postavili krivolovci, i da se ona ne može samostalno osloboditi što predstavlja opasnost i za ljude i za medvjeda. Ministarstvo je angažovalo interventni tim za spasavanje krupnih zvijeri koji smo formirali prije 2-3 godine. Taj interventni tim je opremljen specijalnom opremom, kao što je puška za uspavljivanje, i upravo smo juče imali situaciju gdje smo morali intervenisati na jedan propisan način. Nakon obavljenog posla, uz intervenciju veterinara dati su određeni antibiotici za saniranje povreda koje su nastale prilikom hvatanja u zamku, nakon čega je puštena ponovo na području Kneževa", kaže Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Podsjećamo da je prema zakonu u Republici Srpskoj, medvjed zaštićena životinjska vrsta.

Тагови: