U slučaju zagađenja piralenom

Institut za javno zdravstvo još nije dobio nalog za analizu na području "Incela"

  • 19.06.2019. 13:18

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske još nije dobio nalog za analizu u slučaju zagađenja piralenom na području poslovne zone "Incel", rekao je danas u Banjaluci vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.

Zeljković je istakao da, u skladu sa zakonskim okvirom i poslovima koji obavlja inspekcija, Institut vrši nadzor i analize samo onoga što inspektori nalože. 

"Onog trenutka kada ga /nalog/ dobijemo, pristupićemo analizi. Institut kao republička javno zdravstvena ustanova preduzima sve moguće korake u svemu onome što podrazumjeva zaštitu javnog zdravlja stanovništva. U ovom trenutku radimo sve što je u našoj mogućnosti", rekao je Zeljaković novinarima. 

Na pitanje kako bi zagađenje piralenom moglo uticati na zdravlje stanovništva, Zeljković je rekao da uticaj piralena na životnu sredinu zavisi od koncentracije i sredine u kojoj se nalazi. 

"Kao jedan od zagađivača ima uticaj na životnu sredinu i zdravlje stanovništva, što zavisi od koncentracije i procenta", naveo je Zeljković. 

U Poslovnoj zoni "Incel" 9. marta izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno.

Тагови: