Na granici

Inspektori će pojačano kontrolisati uvoz mesa

  • 10.10.2019. 19:27

Od sutra rigoroznija kontrola uvoza mesa na granicama BiH. Zbog uvoza velike količine junećeg i goveđeg mesa potrebno je da se inspekcije Srpske i FBiH, te Kancelarija za veterinarstvo BiH uključe kako bi se stanovništvo zaštitilo od bolesti listerije koja se pojavila u nekim zemljama EU.

Sve je dogovreno na sastanku Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i Borisa Pašalića i Šemsudina Dedića, ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i FBiH. 

"Danas imamo proizvođače koji u svojim stajama imaju veliki broj utovljenih bikova,a nemsju gdje da ih prodaju. S druge strane uvozimo velike količine mesa gdje su se pojavile određene bolesti kao što je listerija. Naprosto u prvi plan želimo da stavimo naše proizvođače, treba više pažnje da psovetimo njima, njihovim interesima, nego zemalja u okrežnju i njihovih proizvođača. To je najsanažnija poruka", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivredi šumarstva Republike Srpske.

"Preduzećemo određene aktivnosti narednih dana o čemu ćemo informisati nadležne institucije - Kancelariju za veterinarstvo BiH, inspekcijske organe u Republici Srpskoj i FBiH, ali i Savjet ministara", rekao je Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. 

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da ubramo izvoz mesa u Tursku, poručeno je poslije sastanka, jer pripreme koje vrši Turska idu sporo. Trenutno u BiH na otkup čeka 20.000 bikova. Ovaj probelem bi već sutra mogao biti rješen, jer u BiH dolazi zamjenik ministra poljoprivrede Turske. 

Ministar Dedić je rekao da, osim borbe za strana tržišta, treba raditi i na zaštiti domaće proizvodnje, te bolje kontrolisati uvoz. 

"Kada je u pitanju meso, meso I i II klase izvozimo u zemlje EU, Tursku, a istorvrmeno u našu zemlju uvoze se velike količine mesa III i IV kategorije", naglasio je Šemsudina Dedića, ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i FBiH. 

"Jer nam je cilj da s jedne strane uputimo naše mesoprerađivače na domaće proizvođače mesa, ali ne smijemo da ugrozimo ni taj sektor, jer nije cilj ovih mjera da se ugorzi sektor prerade mesa. Moramo da nađemo kompromis, da to izbalansiramo", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivredi šumarstva Republike Srpske. 

Na sastanku je razgovarano i o korištenju pretpristupnih sredstava EU, te popisu stočnog fonda neophodnog za dobijanje dozvole za izvoz mesa u EU.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм