Rano jutros

Ima povrijeđenih: Policija silom deblokirala ilegalnu deponiju Uborak kod Mostara

07:53, 09.12.2019.
Izvor: klix.ba
Jake snage MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona deblokirale su uz primjenu sile rano jutros deponiju Uborak pored Mostara. Deponiji je prošle sedmice istekla ekološka dozvola, a građani okolnih naselja je drže blokiranu od srijede.

Nekoliko stotina građana okupili su se rano jutros na ulazu u deponiju Uborak, kao podrška onima koji su tu neprekidno već danima. Sjeli su ispred kapije i formirali živi štit.

"Ne može niko samovoljno donositi odluke, ovo je Bosna i Hercegovina. Ovi ljudi nisu kriminalci", uzvikivali su građani.

Kako saznaje portal Klix ima i povijeđenih, a intervenisala je i Hitna pomoć.

Omer Hujdur, jedan od lidera Inicijative "Jer me se tiče" ranije je kazao da se jednom policijskom deblokadom ovaj problem neće riješiti.

"Uslovi za život su nam ugroženi u svakom smislu i nemamo šta izgubiti. Ako nas policija ukloni mi se vraćamo za pola sata, ali ko štiti kriminalne radnje ovih na vlasti koji koriste nelegalnu deponiju on se poistovjećuje s njima i kriminalac je", ranije je za Klix.ba kazao Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative "Jer me se tiče".

Građanska aktivistkinja Amna Popovac kazala je kako policija nema odluku suda ili Vlade HNK po kojoj bi djelovala.

"Akcija policije je nelegalna jer deponija nema niti jednu dozvolu za rad. Federalna inspekcija treba da zatvori deponiju Uborak, kanton i grad treba da rade svoj posao, ispoštuju dogovore", kazala je Popovac.

Deponija Uborak desetak godina je problem na koji upozoravaju mještani Vrapčića, Livča i drugih sjevernih mostarskih predgrađa, a stanje je posebno eskaliralo posljednje godine. Građani su je držali blokiranu i u junu ove godine, ali je nakon 11 dana postignut dogovor s gradskim vlastima koji u najvećoj mjeri nije poštovan.