Uzelo maha

Ilegalna sječa šume glavni problem na Manjači

  • 10.07.2018. 19:43

Ilegalna sječa šume najveća je muka u Dobrinji, na Manjači. Na hiljade stabala se posječe bez dozvole, tvrde mještani. I tako već godinama. 

"Sječe se šuma danonoćno. Najviše stranci dolaze iz daljih sela i drugih opština, a ove naše komšije ovdje, ako i odsijeku jedan metar drva  da se ogriju, to je sirotinja i ne treba na njih, oni nisu neke velike štetočine, ali dolaze ljudi ovdje kamionima i sijeku, uništavaju", kaže Drago Divljak, predsjednik udruženja građana Dobrinja.

Mještani kažu da su prijavljivali nelegalnu sječu i da ne znaju da li je, i kada, neko od nadležnih reagovao. Proveli su nas šumskim putevima da se i sami uvjerimo koliko je nelegalna sječa uzela maha. 

Reklo bi se netaknuta priroda, a onda, kada se zađe dublje u šumu, ona, zapravo, nestaje.

Šumokradice ne prezaju od nelegalne sječe bez obzira da li je šuma u privatnom ili državnom vlasništvu. Tako su se na udaru našla i stabla koja se nalaze u okviru vojnog kompleksa. Iz Ministarstva odbrane BiH kažu da je poligon otvorenog tipa i da je teško kontrolisati ko sve zalazi u ovo područje. Određene podatke o onima koji bespravno sjeku ustupili su MUP-u Srpske koji ima nadležnost za privođenje. 

"Za određeni broj lica je dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, dok je za drugi dio lica kompletiranje predmeta u toku. U navedenim aktivnostima ostvarena je dobra saradnja i razmjena informacija sa Oružanim snagama BiH kao i Centrom za razvoj i unapređenje sela Banja Luka, koji koriste dio vojnog kompleksa i koji po uočavanju nelegalnih radnji informacije dostavljaju nadležnoj policijskoj stanici", kažu iz MUP-a.

Policija bi, kada je ovaj problem u pitanju, mogla da ima pune ruke posla, jer je sezona sječe u toku. Teško se izboriti sa šumokradicama, kažu mještani Dobrinje koji one koji nelegalno sjeku nazivaju i zelena mafija. 

Тагови:
  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!