Pale

Idiličnu sliku studentskog i sportskog grada kvari toplana

  • 18.04.2019. 17:18

Idiličnu sliku studentskog i sportskog grada, kako Pale najčešće zovu, kvari gradska toplana. Nalazi se u samom centru, pored Hrama, fakulteta i stambenih zgrada na paljanskoj promenadi. 

Neprijatni dim širi se pola godine,a ogrevni materijal  kod toplane raznosi se šetalištem tokom cijele godine. Ipak ono što je najbitnije za građane da toplana nije najveći enegrent zagađenosti. Bar tako tvrde u paljanskoj gradskoj toplani.

"Što se tiče zagađenosti, sama lokacija, odnosno odlaganje energenta šljake i pepela nije dobra, međutim ovaj energent nema velike količine sumpora i nema velike količine zagađenosti. Međutim sam oblik i kako je lagerovan energent i ostatak od sagorjevanja nije povoljan na sadašnjoj lokaciji", kaže Dragoljub Antonić, tehnički direktor Toplane.

Većina novoizgađenih zgrada ne koristi usluge gradske toplane, zbog visokih cijena grijana po kvadratnom metru. Upravo ta činjenica da nemaju koristi od toplane, dodatno ljuti većinu Paljana. Na javnim rasparavama često se govorilo  o njenom izmještanju.

Najveći zagovornici izmještanja gradske toplane su stanari koji žive u blizini ovog objekta. Kako kažu kada krene grejna sezona prozore ne otvaraju zbog dima, a noći ne spavaju zbog zvuka mašina.

Sa nedaćama koje prizvodi buka i dim,svakodnevno se susreću stanari Univerzitetske ulice.Najgore je zimi, kada treba da se iznesu stvari na terasu.

"Ne možeš ni veš da izneseš, čađevina, dim, to je strašno. Mi bi željeli, pa bili su rekli da će ih ove godine, toplane seliti, pa da li će da li neće ne znamo. Mi bi željeli da odsele", "Nije baš da toplana treba da bude u centru,nju treba izmjestiti", kažu građani.

Prvi čovjek opštine Pale Boško Jugović i sam priznaje da je krajnje vrijeme došlo za izmještanje toplane.  Opština je  do sada bila pod kreditnim zaduženjem za izgradju sportske dvorane. Otplatom posljednje rate stvorili su se uslovi za uzimanje novog kredita, koji bi poslužio za rješavanje jednog od gorućih problema, a to je izmještanje gradske toplane.

"Ono što ćemo obećati građanima koji žive u okolnim objektima,i zaista je to urgentno i važno, da ćemo ući u te aktivnosti. Ako uspijemo prikupiti potrebnu dokumentaciju i finansijska sredstva, onda smo sigurno dali ogroman doprinos. Ali cilj nam je da se u naredne dvije sezone u ovoj i narednoj pokuša završiti ta priča", kaže Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Načelnik tvrdi da bi u krugu nekadašnjeg Famosa, nova toplana mogla naći svoje mjesto. Vrijednost investicije,iznosila bi od 8 do 10 miliona KM. Sa realizacijom novog projekta toplane, stvorili bi se uslovi kontrolisanja potrošnje. To znači da računi ne bi dolazili po  kvadraturi stana, već po izmjerenoj potrošnji. Samim tim i cijena grijanja će biti smanjena, a broj korisnika povećan, vjeruju opštinske vlasti.

Тагови: