Uskoro izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti

I ove godine: Lica sa invaliditetom od 80 do 100 odsto imaće pravo na ličnu invalidninu

  • 09.02.2019. 20:09

Lica sa invaliditetom od 80 do 100 odsto nastalim do osamnaeste godine, i ove godine imaće pravo na ličnu invalidninu od 100 KM mjesečno - tako je odlučila Vlada Republike Srpske. 

Za te potrebe u budžetu je izdvojeno četiri miliona maraka, a za sada je sve regulisano Odlukom. Plan ministarstva zdravlja je da do sredine godine, sve bude jasno definisano u Zakonu.

"Vlada je sada donijela stav da je potrebno ići u izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i da na neki način ovo pravo koje je kao takvo stečeno uvedemo kao stalnu praksu i da nemamo potrebe više za donošenjem pojedinačnih odluka koje bi se produžavale u smislu davanja ovog prava, tako da i korisnici ovog prava nemaju bojazni i da znaju da će ih to slijedovati", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar zdravlja naglašava da oni koji već primaju naknadu, ne treba opet da se prijavljuju. Za sada, ličnu invalidninu prima oko 4.000 lica u Republici Srpskoj, a oni koji se još nisu prijavili, a ispunjavaju uslove, to mogu preko Centra za socijalni rad. U banjalučkoj organizaciji slijepih kažu da je svaka pomoć dobro došla, a posebno im znači što će sve biti regulisano zakonom.

"Svima nam znači povećanje ili uvođenje novog prava lične invalidnine za lica sa invaliditetom od 80 do 100 odsto i očekujemo i nadamo se da će ta odluka u narednom periodu da se revidira u obimu i u zahtjevu koji smo mi prvobitno tražili", ističe Radomir Radanović, Gradska organizacija slijepih Banjaluka.

Predlagali su u Udruženju da naknada iznosi 50 odsto od minimalca u Srpskoj i da do nje mogu da dođu i oni kojima je invaliditet nastupio i poslije osamnaeste godine. Za sada neće biti promjena, odgovara ministar, ali uvjerava da je otvoren za saradnju i prijedloge.