Zid ćutanja

Hrvatska ignoriše dopise protiv odlagališta nuklearnog otpada

  • 04.04.2019. 19:11

Hrvatske institucije podigle su zid ćutanja, i dalje nema odgovora na pitanje hoće li se na Trgovskoj gori graditi odlagalište nuklearnog otpada. Nije pomoglo ni to što je predsjedavajući Predsjedništva BiH pisao Kolindi Grabar Kitarović i Andreju Plenkoviću. Predsjednica Hrvatske i Ministarstvo za zaštitu životne sredine ignorišu i medijske izvještaje. Posljednja informacija ATV-u je stigla iz Ministarstva za državnu imovinu prije sedam dana. 

"Ministarstvo državne imovine dobilo je obavještenje od Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u kojem se navodi kako bivša kasarna Čerkezovac više nije perspektivna za potrebe Ministarstva odbrane. Sljedeći korak je službeni zapisnik i primopredaja predmetne nekretnine, nakon čega će Ministarstvo državne imovine donijeti odluku o raspolaganju nad nekretninom," saopšteno je iz Ministarstva za državnu imovinu.

Kasarna Čerkezovac nedavno je ispražnjena. Ništa o tome ne znaju načelnici i gradonačelnici hrvatskih gradova i opština u slivu Une, koji su, svi redom, digli glas protiv namjere izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada. Hrvatske vlasti ignorišu i dopise iz Novog Grada, kao što su godinama ignorisali desetine onih koje je poslalo Ministarstvo za ekologiju Republike Srpske. 

"Mogli su dostaviti Ministarstvu inostranih poslova. Nisu učinili ni to. Sad, poslije upućivanja protesta i predsjednici i predsjedniku Vlade Hrvatske, računam da ćemo dobiti neku konkretnu reakciju," rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstva i ekologije Republike Srpske. 

Hrvatska se oglušuje o direktive Evropske unije, ali i o međunarodne sporazume. Republika Srpska očekuje da odustanu od namjere koja će ugroziti dvjesta hiljada ljudi, poručuje Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Podržavam sve stanovnike koji su digli glas protiv jedne takve opasne stvari i pozivam Hrvatsku da, u skladu sa procedurama, i provede jednu takvu aktivnost, da odlagališta onda smještaju na drugim mjestima," kaže Cvijanovićeva.

Bunila su se i protestovala i ekološka udruženja s obje strane Une. Performansi, protesti, peticije, dva sastanka sa predsjednikom – ništa nije upalilo. Ekološko-kulturna scena iz Hrvatske Kostajnice “ispucala” je i poslednje što im je preostalo.

"Kako oni igraju prljavo, mi smo pokušali igrati pametno. Uputili smo dopis Ministarstvu državne imovine i tražili smo da se to područje bivše kasarne dodijeli našoj organizaciji za ljetne kampove, aktivnosti," rekao je Danijel Pavlić, "Ekološko-kulturna scena".

Očekivano, ostali su bez odgovora. “Zeleni klub” sačinjen od poslanika i delegata sa svih nivoa vlasti u BiH nedavno je održao sjednicu, a iz Predsjedništva BiH otišli su apeli Hrvatskoj da nađe drugu lokaciju koja nikoga neće ugrožavati. U Novom Gradu sutra će biti održana vanredna skupštinska sjednica, s temom borbe protiv odlagališta u Čerkezovcu.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок