Novi Grad

Hrvatska da shvati da odlaganje radioaktivnog otpada nije u skladu sa međunarodnim konvencijama

  • 17.09.2019. 14:41

Ambasador BiH u Zagrebu Aleksandar Vranješ, koji je danas u Novom Gradu sa načelnikom te opštine Miroslavom Drljačom razgovarao o namjerama Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže na lokaciji Trgovska gora, u neposrednoj blizini ove lokalne zajednice, istakao je da će ta tema biti u fokusu njegovog djelovanja.

Vranješ je rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno da je potrebno posjedovati kvalitetne informacije i sarađivati.

"Očekujemo rezultate sastanka na nivou ministara Hrvatske i Slovenije po pitanju njihovog stava oko zajedničkog odlagališta i iz toga će slijediti naše aktivnosti", rekao je Vranješ.

Vranješ očekuje da će Hrvatska shvatiti da odlaganje takve vrste otpada na granici i u blizini parka prirode nije u skladu sa međunarodnim konvencijama, niti je u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Nadam se da ću u svom mandatu naići na dobru volju sa hrvatske strane i da će ishod biti povoljan", rekao je Vranješ.

Drljača je podsjetio da se približava 30. septembar - dan kada se očekuje da će biti poznat zvaničan stav Vlade Hrvatske da li je Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, mjesto će biti odlagan radioaktini otpad.

"Ambasadora /Vranješa/ smo upoznali o informacijama kojima raspolažemo, kao i o do sad preduzetim aktivnostima. Očekujemo podršku kroz njegov angažman u Hrvatskoj, kao i da će stav Republike Srpske i BiH doći do relevantnih institucija", rekao je Drljača.

Drljača je naveo da je sa ambasadorom Vrnješom razgovarao i o drugom pitanju važnom za opštinu Novi Grad - o prekategorizaciji graničnog prelaza Novi Grad-Dvor koji je bitan sa ekonomskog aspekta.

Granični prelaz Novi Grad-Dvor zatvoren je za teretni saobraćaj od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU, a opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина