Sastanak čelnika USK

Hotelski smještaj za migrante iz Bihaća

  • 13.07.2018. 19:27

Odlučeno je - migrantske porodice koje su posljednih mjeseci okupirale Bihać, prvenstveno  žene i djeca, biće privremeno smještene u hotel "Sedra". 

Već u utorak će se zatvoriti i nedovršena zgrada Doma penzionera u centru Bihaća, a skoro 200 migranata će nakratko biti izmješteni u neuslovni Đački dom. To su neki od zaključaka sa današnjeg sastanka premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića sa kantonalnim gradonačelnicima. Rošić se izvinjava i Savjetu ministara BiH i ministru bezbjednosti, ali narod USK, kaže, više nije imao vremena da čeka na njihovo rješenje.

"Ne možemo to više tolerisati, ali nama i dalje nije jasno da i dalje nema kvalitetne reakcije ministarstva bezbjednosti. Ovo je njihova nadležnost ali elem, nećemo mi dozvoliti da naši građaani trpe takav jedan bahat odnos i nerad, kaže Rošić.

Sa druge strane, vlasti USK ne štede pohvale na račun volontera Crvenog krsta. Pitanje je koliko će dugo još moći da hrane, oblače i liječe migrante, jer još nisu dobili nijednu marku od države.

"Nama nije prebačena ni jedna konvertibilna marka ni od onog djela obećanog prema Crevnom križu, a da ne kažem dalje. Kada govorim o operativnim sredstvima ništa konkretno se nama ne uplaćuje," rekao je Rošić..

Sad kako se stvar odvijaju, kako se predviđa mi ćemo pred zimu imati tešku situaciju. Migranti su u agoniji, građani su na ivici strpljenja. Već postoje inicijative oko samoorganizovanja, sve su češći incidenti i mi moramo brzo tražiti rješenje," kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Jedno od tih rješenja je i šatorsko naselje, koje je pripremljeno u Polju kod Velike Kladuše. Ono je spremno za prijem migranata iz te opštine, ali ni tu država, kažu načelnici, ne preduzima ništa. 

Ipak, zbog činjenice da je policija Republike Srpske otkrila nekoliko grupa migranata na teritoriji Bijeljine i Banjaluke, koji su kod sebe imali potvrde da su smješteni u USK, pretpostavlja se da ih iz Bihaća šalju na druge lokacije.

Тагови:
  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.