Zapanjujući prizor

Horor ekskurzija osnovaca u Sirogojnu: Mrtvi miševi, bube, hladna voda

  • 03.12.2019. 16:12

Prljave pločice sa ostacima hrane, sviježe meso i suhomesnati proizvodi se čuvaju u neadekvatnoj ambalaži, hrana se priprema na nedezifinkovanim površinama, police su prljave, a zaposleni nemaju radna odjela i obuću.

U to su se uvjerili prošlog mjeseca i đaci i učitelji Osnvne škole "Branislav Nušić" iz Beograda koji su došli na rekreativnu nastavu.

Umjesto prostranh, soba kao na prospektima, osnovce su dočekali prašina, neprijatni mirisi, prljavština, polomljen namještaj, dok su u dvije sobe kao dobrodošlicu zatekli dva mrtva miša, a pojedine sobe su bile bez prozora.

"Kako su djeca rekla u pojedinim sobama u kupatilima nije bilo tople vode, pa su se tuširali hladnom. Za doručak su im poslužili žive viršle, nedovoljno kuvana jaja, kao i meso koje je, kako su rekli, čudnog ukusa. Osim toga savremeno opremljen učionice koje su navedene ne postoje u objektu", rekao je revoltirani roditelj.

Kako se već drugog dana skoro više od polovine djece razboljelo, pozvan je Zavod za javno zdravlje Užice, koji je inspekcijskim nadzorom utvrdio neljudske uslove.

"Utvrđeno je nezadovoljavajuće sanitarno-higijensko stanje. Zidovi su obloženi keramičkim pločicama koje nisu očišćene. Podne poločice su zaprljane, sa prisutnim ostacvima hrane. Postoji točeće mjesto za pranje ruku, ali bez tečnog sapuna i papirnog ubrusa. U rashladnim uređajima nema kontrolnih termometara i nije ispoštovan temperaturni režim za čuvanje hrane", navodi se u izvještaju.

Takođe, navodi se da se u zamrzivači čuvaju samo namirnice životinjskog porijekla, ali se temperatura u njima ne kontroliše. Inspekcija je zabilježila i da su mrežice na prozorima u kuhinji oštećene, te je omogućen ulaz insekata, a pribor i sredstva za čišćenje ne odlažu na propisan način.

"Ne postoji posebna prostorija za odlaganja neupotrebljenih namirnica koje se bacaju. One se ostavljaju ispred vrata do konačnog odlaganja, a u momentu obilaska oko tog otpada je uočeno prisustvo mačaka", napisala je inspekcija.

Više od polovine djece je imalo dijareju, povraćalo zbog čega su inspektori uzeli uzorke sa zidova, radnih površina, ruku zaposlenih. Brisevi su bili ispresivni te se pretpostavlja da su djeca oboljela od stomačnog virusa iz Beograda. To, međutim, ne osporava činjenicu da je objekat namjenjen boravku djece više ličio na scenografiju za horor film.

Direktorka ove osnovne škole Marijana Stefanović je izjavila da je od turističke agencije preko koje je škola organizovala rekreativnu nastavu, zatražila umanjenje cene boravka dece za dva dana.