Doboj

Holanđani izgradili dom porodici Gavrić

19:28, 18.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Plac su dobili, ali sredstava da sagrade kuću nisu imali. Posredstvom Crvenog krsta stigli su Holanđani i za sedam dana napravili dom za Gavriće. Mjesečna kirija od 100 maraka, neuslovna kuća bez kupatila i krov koji prokišnjava, od septembra će biti prošlost četvoročlane porodice iz Bušletića.

"Kad su vjetrovi ne moramo strahovati da će odnijet crijep, srušiti krov biće jednostavno kad se naloži vatra da se ugrije toplo, ne duva niodakle", istakla je Sanja Gavrić. 

Sve vrijeme Gavrići su uz Holanđane bili na gradilištu. Zoran je miješao malter, Sanja pomagala. Važno je da se kuća pokrije, do jeseni će polako i uz pomoć dobrih ljudi da je opreme. Radi samo Sanja, kao čistačica, pola radnog vremena. 

"Radim ovako kad dođe sezona, dnevnice i tako, svašta, ne pita se", naglasio je Zoran Gavrić. 

Ni Holanđani u namjeri da pomognu, ne biraju posao, svi rade sve. Među njih 14 su arhitekte, vodoinstalateri, policijski agenti. U Holandiji imaju sve, ali žele da nekome ko nema, pruže osnovno. 

"Ja sam ovdje 10. put u Doboju i moje zanimanje u Holandiji ja sma komercijalni direktor boš mašine fabrike koja proizvodi aparate za rezanje drva", rekao je Andrej de From. 

Holanđani, podijeljeni u tri grupe, do sada su napravili oko 40 kuća širom Doboja. Novac prikupljaju od jeseni do proljeća, a onda uzimaju godišnji i dolaze. Oko 17 hiljada evra dovoljno je da kuću za sedam dana stave pod krov.