HE Bočac

Hitno riješti problem plutajućeg otpada

  • 11.06.2019. 19:26

Opštine i gradovi, hidroelektrane uzvodno od HE Bočac, moraće aktivnije sprječavati dotok smeća u akumulaciju, očekujemo da  Ministarstvo okoliša FBiH i njihov Fond za životnu sredinu pomognu u rješavanju ovog problema, potrebno je postojeću mrežu popraviti i postaviti još jednu uzvodno od akumulacije. Ovo su glavni zaključci sastanka predstavnika Ministarstva za ekologiju i građevinarstvo Republike Srpske, Uprave HE Bočac, Inspektorata Republike Srpske, Federalne Uprave za inspekcijske poslove. Jedini predstavnici Federacije BiH bili su gradonačelnik Jajca i glavni vodni inspektor. 

"Natjerati ih ne možemo. Ono što može ministarstvo da uradi u narednom periodu to je da još jednom reaguje prema federalnom ministarstvu i okoliša i vodoprivrede, da reaguje prema Fondu za zaštitu okoliša i da putem međuentitskog tijela, zbog svega ovoga što ste vi konstatovali, da u što skorijem periodu sazovemo pa da putem međuentitskog tijela još jednom pokušamo da dijelujemo prema Fondu, pa da izađemo sa konkretnim prijedlogom i finansijskim sredstvima koja su potrebna, da oba Fonda zajednički učestvuju," rekla je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za ekologiju. 

"Ja bih apelovao da oni poduzmu nešto u tom pogledu, odnosno javna komunalna preduzeća iz ovih opština, da se ne deponuje komunalni otpad, da inspekcije rade bolje, komunalne isnpekcije, jer Federalna vodna inspekcija ne može stići da to sve iskontroliše," kaže Mirsad Smajilagić, federalni vodni inspektor. 

Mreža na akumulaciji stara je 18 godina. Koštala je 80.000 maraka. Dodatnu teškoću i trošak predstavlja sakupljanje otpada, angažovanje radne snage, mašinerije, njegovo odlaganje.  

"Evo mi smo sad pokrenuli proceduru nabavke, izbora izvođača za čišćenje ovoga otpada. Međutim, šta vrijedi što ćemo mi to očistiti kad taj otpad kontinuirano stiže i dalje. Mi prvo moramo rješiti mrežu, dovođenjm u punu funkciju, pa tek onda da rješavamo ovaj problem," rekao je Goran Milanović, v.d. direktora HE na Vrbasu.

Za HE Bočac, pucanje mreže i priliv dodatnog otpada je nepredviđeni trošak. Uprava očekuje da se u cijelu priču uključi grad Banjaluka i Vodovod. 

Nekoliko hiljada kubika smeća još uvijek pluta akumulacijom jezera Bočac. Ovdje se može vidjeti sve i svašta,  plastične boce, balvani, komadi namještaja. Za nekoliko dana sve ovo bi trebalo biti izvađeno iz jezera.