Ministarstvo za prostorno uređenje

Hitno preduzeti korake na rješavanju problema plutajućeg otpada

  • 25.01.2021.16:34

Na onlajn sastanku o temi "Rješavanje problema plutajućeg otpada u slivu rijeka Lim i Drina" potvrđena je spremnost svih učesnika da se pod hitno moraju preduzeti konkretni koraci na rješavanju ovog problema kako bi bili sačuvani prirodni dragulji kakvi su ove dvije rijeke, ali i obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje svih hidroenergetskih postrojenja u slivu rijeka.

Na sastanku je dogovoreno da u što kraćem roku bude formirana radna grupa koju će činiti predstavnici nadležnih institucija, ali i eksperti u oblasti upravljanja otpadom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH koji će predložiti konkretna rješenja kada je riječ o problemu plutajućeg otpada u slivovima Lima i Drine, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Učesnici sastanka saglasili su se da trajno rješavanje ovog problema zahtijeva ogromna finansijska sredstva, a prije svega promjenu svijesti građana kada je riječ o bacanju otpada u blizini riječnih korita kako se ne bi ponovila ekološka katastrofa poput one početkom mjeseca kod Hidroelektrane /HE/ "Višegrad".

Pomoćnik ministra za ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin podsjetila je da resorno ministarstvo godinama traži aktivnije učešće i konkretnije postupke nadležnih institucija u Srbiji i Crnoj Gori kada je riječ o problemu plutajućeg otpada.

Radusinova, koja je prisustvovala sastanku, istakla je da, imajući u vidu da otpad koji pluta Drinom i koji na kraju završi kod HE "Višegrad", ugrožavajući njen rad, uglavnom nastaje zbog divljih deponija koje se nalaze u slivovima rijeka u Srbiji i Crnoj Gori koje se ulivaju u Drinu.
      
Onlajn sastanak je inicirala ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović.

Sastanku su prisustvovali i resorni ministar u Vladi Crne Gore Ratko Mitrović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i predstavnici hidroenergetskih objekata u slivovima rijeka.