Srebrenka Golić

Hidrometeorološkom zavodu Srpske do sada donirano oko milion KM

  • 17.07.2018. 16:19

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je ministarstvo kojem je na čelu za aktivnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda u prethodnom periodu obezbijedilo oko milion KM.

Tokom sastanka sa direktorom Zavoda Tomislavom Šajićem, Golićeva je navela da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u okviru projekta "Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas" obezbijedilo donaciju od oko 350 hiljada dolara za instalisanje i održavanje 17 hidroloških stanica, sa ciljem uspostavljanja izrade prognostičkih modela i ranog upozoravanja na poplave.

Ona je naglasila da je u okviru drugog i trećeg nacionalnog izvještaja o klimatskim promjenama, za Hidrometeorološki zavod obezbijeđena donacija od oko 25 hiljada dolara za računarsku opremu i softvere, saopšteno je iz Ministarstva.

"Oko 400 hiljada KM za zavod obezbijedili smo uz pomoć Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, te međunarodnih institucija za zaštitu životne sredine", nepomenula je Golićeva.

Prema njenim riječima, saradnja Ministarstva za prostorno uređenje i Hidrometeorloškog zavoda je na visokom nivou u oblasti zaštite vazduha.

"Zavod je kao referentni centar za kvalitet vazduha, emisije u vazduh i ublažavanje klimatskih promjena, snažan partner Ministarstva u aktivnostima prilagođavanja na sve izraženije klimatske promjene", rekla je Golićeva.

Golićeva je istakla da će ovo ministarstvo, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, u čijoj je resornoj nadležnosti Republički hidrometeološki zavod, zahtijevati da se Zavodu obezbijedi stabilno finansiranje, bolji materijalno-tehnički uslovi i kadrovsko jačanje.

Šajić je tokom sastanka rekao da je Zavodu donirana vrijedna hidrološka oprema za rijeku Bosnu, čime će se ukupan broj hidroloških stanica kojima ova ustanova raspolaže povećati na 60, ali će u narednom periodu nedostajati sredstava za održavanje ove opreme i za praćenje rezultata.

On je rekao da je neophodno da se Zavod kadrovski ojača, te da se obezbijede adekvatni smještajni kapaciteti kako bi bio spreman da odgovori svim izazovima, posebno u oblasti klimatologije.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Čedomir Stojanović, kao i direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм