Nastavljena borba sa požarima

Hercegovina: Vatrogasci odbranili imanja

  • 30.03.2019. 19:10

Ne prestaje da gori u hercegovačkom kršu. Najviše požara aktivno je na teritoriji opštine Bileća. Samo što jedan uspiju da ugase, stiže dojava za novi i tako ukrug, pričaju vatrogasci.

Suva trava i šuma lako planu, vjetar sve pospješi pa se vatra brzo širi. U bilećkom selu Bijela Rudina mještani i danas pokušavaju spasiti imanja.

"Kakvo je stanje, vidimo da gori, vatra se brzo širi. Stanje je teško na ovome području, evo gori na sto mjesta možemo reći. Ovo je jutros zapaljeno, ko pali ne znam. Ovo bi trebala i policija da izađe da vidi šta se dešava ovdje," rekao je Milivoje Milićević, iz Bijele Rudine kod Bileće.

"Pa prethodnih desetak dana je stalno bilo požara. Uzrok je vjerovatno ljudski faktor, u svim slučajevima," kaže njegov komšija Nemanja Milićević. 

Da neko namjerno pali vjeruju i vatrogasci. Gorjelo je na području bilećkih sela Korita, Granice i Baljci. Vatrogasci i dalje strahuju od vatre koja stiže iz Crne Gore, kažu da je požarna linija ogromna. 

"Ta požarna linija je na desetine kilometara, to je nama problem, kada se desi požar u Crnoj Gori i kada dođe u toj dužini prosto ga nije moguće zaustaviti. Zato imamo baš velike probleme," kaže Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća. 

I republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske pomno prati situaciju na hercegovačkim požarištima. Zamjenik direktora bio je sa bilećkim vatrogascima. Kaže, ako bude trebalo svoje snage daće na raspolaganje. 

"Imamo jedinicu za gašenje požara na otvorenom prostoru sačinjenu od nekih četrdeset pripadnika deminera Republičke uprave Civilne zaštite, koje smo istog momenta spremni staviti na raspolaganje," rekao je Darko Ljuboje.

Predaha nije bilo ni za gatačke vatrogasce, gasili su na području Crnice, Danića i Bodežišta. Kažu da su sve stavili pod kontrolu. Protekla noć vatrogascima je bila besana, stalno su dežurali, a u selu Korita od vatre je spašeno nekoliko kuća.   
 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)