Požari u Gacku i Bileći

Hercegovina u plamenu i dimu

  • 29.03.2019. 19:12

Hercegovina je ponovo u plamenu i dimu. Požar koji je jutros buknuo u gatačkom selu Cernica brzo se proširio i stigao na bilećku teritoriju te zahvatio selo Korita. Vatrogasci su stalno na terenu, kažu sa vatrom se teško bore ali spasavaju kuće. Domaćinstva do kojih je stigao požar mahom su napuštena. Dok gledaju kako u plamenu nestaju njuhove šume, stariji mještani kažu da vjeruju u vatrogasce, tvrde da je za sve kriv ljudski faktor.

"Pa uopšte mi nije jasno ko pali i kako pali, ovo sigurno ljudsko biće pali, ne može se samo zapaliti sada," kaže Milutin Šuković, mještanin.

Ovaj požar širi se i prem selima Zagradci i Brestice. Sačuvaćemo kuće i ugasiti vatru, poručuju bilećki i gatački vatrogasci i dodaju da situacija nije nimalo laka.

"Požarna linija se stalno proširuje, to potpomaše jak intezitet vjetra. Brentača ne može da odradi svoj dio posla zato smo kod stambenih objekata stavili sva sredstva vatrogasne jedinice, odnosno sve vatrogasne cisterne," kaže Nebojša Avdalović, komandir TVJ Gacko.

"Najviše nam problema stvara vjetar, sjeverni, koji ide prema kućama, kilometarska je linija," rekao je Milan Šulović, vatrogasac TVJ Bileća.

Na Bilećkoj teritoriji ovo nije jedini požar, kaže prvi čovjek tamošnjih vatrogasaca. Gori sa svih strana, a najveći požar tek stiže iz susjedne Crne Gore i mogao bi zaprijetiti najbrojnijem bilećkom selu Baljci.

"Situacija je jako teška, jer dolazi nam požar iz Crne Gore, na područje opštine Bileća. Nismo tamo još intervenisali, radi se o selu Baljci i radi se o selu Korita, koji dolazi od pravca Crkvica," kaže Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća.

Hercegovački vatrogasci kažu da su ih požari u ovo doba godine iznenadili, te da svakodnevno imaju nekoliko intervencija. Još jednom su apelovali na sve da ne pale vatru na otvorenom. 

Тагови: