Konferencija o klimi

Hercegovina pod velikom opasnošću od suša i poplava

  • 08.06.2018. 19:50

Velike suše i poplave opasnost su za Srpsku ali i region, Hercegovina je označena crvenom zonom i ona je najugroženija.

Za sve su krive klimatske promjene koje su izazvale visokotehnološke i razvijene zemlje. Pod hitno se mora zaustaviti emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte i uraditi sve što eksperti ove oblasti nalažu poručuje resorni ministar Srebrenka Golić.

"Sada, u koliko bi sve sveli u minimum u normalu narednih petnaest godina mi ne bi smo osjetili pozitivne pomake onda znate koliko je alarmantna situacija. Vi znate da je prošle godine na prostoru zapadnog Balkana bilo preko sedam talasa ekstremnih toplotnih talasa", rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Jedan od koraka je i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije čulo se danas u Trebinju na konferenciji posvećenoj problemu klimatskih promjena. U rješavanje ovoga problema moraju se uključiti svi od građana do funkcionera.

"Ovo pitanje bi se trebalo nalaziti i na vrhu prioriteta među političarima. Zbog toga mi je i jako drago što vidim ovoliki angažman ministrice Golić jer ovakva vrsta borbe protiv klimatskih promjena jednostavno mora biti predvođena politikom", rekao je Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

Temperatura preko četrdeset, vode stalno fali  a vatra gori na sve strane tako otprilike izgleda jedno ljeto u Hercegovini. Zabrinute su i lokalne vlasti.

"Ako ne budemo uzeli svi svoje učešće mislim da ćemo dugoročno imati velike probleme", rekao je Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinje.

"Ovo je proces koji mora da traje, glavni  rezultat i jedan od glavnih ciljeva ove konferencije je regionalna saradnja", rekao je Stevan Bekan, direktor JU ekologija i bezbjednost.

Zato su na prvu trebinjsku konferenciju o klimatskim promjenama došli eksperti iz cijelog regiona. Svi su jasno poručili da je krajnje vrijeme za borbu sa ovim problemom.  

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.