Nevesinjska puška

Hercegovina danas slavi junaštvo i hrabrost!

  • 09.07.2020. 18:14

U Hercegovini se danas slavi junaštvo i hrabrost. Zbog aktuelne situacije skromno ali dostojanstveno obilježeno je 145 godina  Nevesinjske puške. Ovaj datum i prvi pucanj Nevesinjske puške uvijek su bili podstrek i motiv  za bolju budućnost. Tako je i danas , potomci se poklanjaju herojima i  pitaju se odakle hrabrost da se udari na tako jakog neprijatelja kakve su 1875 godine bile Osmanlije.  

"Ustanak je poprimio takve razmjere da je jednostavno došlo do protjerivanja Osmanlija sa ovih prostor i šire", kaže Vujin Vukotić, potomak. 

Nevesinjska puška promjenila je tada kartu Evrope  ali sloboda nije dugo  trajala. Nevesinjska puška ponovo je opalila u januaru 1882 godine protiv Austrugarskog neprijatelja. Treću put se isto ponovilo 1941 godine u selu Drežanj. Svi ti važni istorijski događaji danas šalju snažne poruke.

"Poruka je snažna da je Srpski narod bio slobodarski narod i nikada nije trpio okupatore bez obzira odakle dolazili na ove prostore. Po tome se naročito isticala hercegovina", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

"U svim ratovima od Nevesinjske puške pa do poslednjeg odbrandbeno-otadžbinskog rata koji su se dešavali na ovim prostorima Hercegovina je pokazala da ima i da prepoznaje visoke vrijednosti koje brani i da je uvijek nepokolebljivo branila srpski narod i svetu srpsku zemlju", kaže Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

Ovi nevesinjski pucnji tada su značili slobodu a sada znače ponos i čast. Malo Nevesinje širom svijeta slovi za mjesto velikih junaka. 

"Nevesinje je prepoznatljivo i Hercegovina po tom  ustanku po Nevesinjskoj pušci i prva asocijacija za sve nas pogotovo za mlade koji su se uvijek radovali tome da ljudi u nekim dalekim gradovima za naš mali gradu su čuli po Nevesinjskoj pušci i sigurno da to imponuje", kaže Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

145 godina od Nevesinjske puške obilježeno je  parastosom u selu Krekovi a delegacije i potomci položili su cvijeće. Dogovoreno je i da se spomen obilježje u Krekovima dodatno uredi a resorno ministarstvo će pomoći u tome.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.