Svečanost u Trebinju

Hercegovci puni hvale za novog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog

  • 23.09.2018. 19:05

Miran, tih, skroman i pun ljubavi - tako su danas Hercegovci opisali svog novog vladiku Dimitrija.

Danas ustoličeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski poručuje da je dobio veliku čast i odgovornost da bude na čelu junačke zemlje Hercegovine, vjeruje u podršku ovdašnjeg naroda i obećava zajedničku borbu za bolju budućnost.

"Koliko je to u mojoj moći, pažnju ću posvetiti obrazovanju i vaspitanju mladih ljudi i djece, poštujući njihovu bogomdanu slobodu i integritet, znajući da su oni jedini pravi i dostojni nasljednici neprekinute istorijske niti ovih prostora i našeg opstanka i bivstvovanja, koje je postojano jedino ako je utvrđeno i na vjeri i na znanju. Njegovaćemo i Hercegovcima urođenu sabornost, brinući se o starima i nemoćnima, pozivajući sve na solidarnost, socijalnu odgovornost i istinsku brigu jednih o drugima" poručio je vladika Dimitrije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski. 

Hercegovci srećni i zadovoljnji, ali i puni očekivanja od novog vladike Dimitrija. Na hiljade ih je došlo u trebinjski Saborni hram i prisustvovalo ustoličenju.

"Veličanstveno, ovo je stvarno događaj za cijelu Hercegovinu i Republiku Srpsku. Svaka čast na organizaciji i velikom prisustvu naroda."

"Krotak, tih, pun ljubavi, ma, sve najbolje."

"Naša očekivanja su da nastavi tamo gdje su stali vladika Atanasije i Grigorije."

"Neka nam ga Bog sačuva i blagoslovi i da nam donese svima mir i radost na ovim prostorima, pa i šire", kažu anketirani građani.

U čin episkopa uveo ga je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a uz njega je Svetu arhijerejsku liturgiju služio veliki broj vladika Srpske pravoslavne crkve, tri mitropolita i brojni sveštenici. 

"Nadamo se da će naš vladika prihvatiti primjer svog prethodnika i da će on doprinijeti svojim ponašanjem i svojom smirenošću, svojom dobrotom i svojom molitvenošću da pomogne vjeri svoga naroda i narodu svome", rekao je patrijarh srpski Irinej.

Ustoličenju vladike Dimitrija prisustvovali su brojni zvančnici, među njima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović. Predsjednik Dodik je istakao da je ovo veliki dan za cijelu Hercegovinu ali i vaskoliki srpski narod.

"Ovdje želimo da obezbijedimo jedan kontinuitet dobroga odnosa između crkve i naroda. Ovdje je narod vjerujući, on poštuje i voli Srpsku pravoslavnu crkvu, osjeća da je crkva važan element našeg identiteta. Crkva se pokazala i dokazala i ostaće tako da je ono što najviše njeguje naš jezik i naše pismo, našu krsnu slavu i sve to obezbjeđuje naš jak nacionalni i narodni identitet", ocijenio je Dodik.

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči. Na prijedlog bivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja ove godine. Dimitrije je 72. episkop ove eparhije.