Visoke temperature upalile alarm

Hercegovački vatrogasci spremno dočekuju sezonu požara

  • 21.06.2019. 19:30

Visoke temperature već su upalile alarm i zabrinule hercegovačke vatrogasce. Zbog požara su na mukama bili zadnjih godina, zato ih ove moraju spremno dočekati. U pomoć priskače Civilna Zaštita ali i Helikopterski servis Republike Srpske. 

Helikopter će u svakom momentu biti spreman da pomogne Hercegovcima.

"Ove godine ćemo sve svoje kapacitete materijalne i ljudske da usmjerimo prema Hercegovini u slučaju požara, znači sva moguća pomoć. Helikopterski servis kao što znate od prošle godine opremljen je i novim helikopterom tzv Koala koji ima protivpožarno vedro i paket kapaciteta 930 litara", kaže Jovan Bajić, Helikopterski servis Republike Srpske.

Svi koji vode bitku sa vatrenom stihijom danas su se sastali u Trebinju, razgovarali i tražili rješenja kako najbolje reagovati. Prvi čovjek Civilne zaštite Republike Srpske kaže da se ništa ne smije prepustiti slučaju.

"Ovdje je problem svih problema što je istovremeno požar na sve jednoj lokalnoj zajednici tako da susjedna lokalna zajednica ne može pomoći ovoj drugoj i treba razmatrati i iznalaziti mogućnosti ukoliko dođe do stvarne potrebe da se odrade svi unutrašnji resursi i da se vidi sa drugih krajeva Republike Srpske uputi pomoć", kaže Mile Međed, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

Oprema je nešto bolja nego prije dvije godine, kažu vatrogasci, stigla su nova vozila, naprtnjače, čizme i odjela. Ipak najveći problem je nedostatak novca.

"Sedamdeset posto svih sredstava za protivpožarnu zaštitu RS bi trebalo dati Hercegovini a 30% svim ostalim regijama takav je onos na terenu. Kada bi se ja pitao ja bi tako uradio", kaže Radoslav Prelo, načelnik područnog odjeljenja Civilne zaštite Trebinje.

Tako nije uradio Vatrogasni savez Republike Srpkse kaže Mile Međed. Vlada Srpske je još 2017. izdala jasne zaključke i rekla da najviše novca ide hercegovačkim opštinama, to se nije desilo tvrdi direktor Civilne zaštite. 

"Dati sebi za pravo da se ne ispoštuju zaključci Vlade RS neko mora za to da odgovara. Ovo nije lutraija ovdje nisu samo šumska gazdinstva ovdje su u pitanju ljudski životi i materijalna dobra", kaže Mile Međed, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

Pričalo se dosta i o piromanima i o tome što niko nije odgovarao za podmetanje velikih požara u Hercegovini. Iz policije kratko poručuju da su pretprošle godine za jedan slučaj uhapsili dva lica, ali da je istraga nedavno obustavljena.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.