Trebinje

Gubar opustošio šumu

  • 21.06.2021. 19:35

Šuma južnije od Trebinja izgleda kao da je zima a ne ljeto. Na hrastovom drvetu lišća nema nikako a s grana samo padaju gusjenice. Stanovnici sela Kočela u šoku kažu ovako nešto prije nisu gledali.

"Ima jedno 15 ili 20 dana da je ovo počelo, to je gusjenica mi je tako zovemo. Tolika je najezda bila, meni je 71 godina ovo nikad nisam zapamtio, bilo je manjih ali u daleko manjem obimu. Sad je komplet sve obrstilo", kaže Mirko Tarana, iz sela Kočela.

Šumu je obrstio gubar kažu stručnjaci. To je insekt koji napada isključivo listopadno drveće.

Mještani ovih trebinjskih sela kažu da je najviše stradala hrastva šuma. Strahuje se za voće.

Hrast medunac je gubaru prava poslastica poslije njega napada kljen i draču dok mu je jasen posljednji na meniju. Krenuo je i na neprskano voće pričaju u Kočelima,

"Evo vidite ovu šumu iza, to je bukvalno ekološka katastrofa. Možemo da sudimo da će i vrućine i požari i sve biti na nekom većem nivou nego u proteklim godinama jer u kršu ako nema hlada znamo šta se dešava", kaže Dejan Tarana.

Sada je kasno da se reguje, kaže Jovana iz Centra za gazdovanje kršom. Situacija se trenutno prati, a od septembra se kreće u borbu sa gubarom. U Centru najezdi ovih insekata se nisu nadali.

"Ove godine imamo veliki napad gubara u trebinjskoj šumi, nije zastupljen na rejonu Trebinjske šume javlja se gubar i na predjelu Mosko Jasen a javlja se i na Klobuk ali znatno manje nego što je to primjećeno u Trebinjskoj šumi. Napad je vidljiv najviše zato što je tamo dominantan hrast medunac", kaže Jovana Petijević, rukovodilac Službe za uzgoj i zaštitu u Centru za gazdovanje kršom Trebinje.

Vatra je neprijatej broj jedan hercegovačkoj šumi, slijede razni insekti, gubar nije jedini. Problem stvara i „borovi četnik“ koji se pojavio na šumi bora oko Bileće.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.