Grip odnosi živote: U Srpskoj preminule još dvije osobe

14:24, 20.02.2020.
Izvor: Srpskainfo.com
U protekloj sedmici u Srpskoj su prijavljena dva smrtna ishoda teške akutne respiratorne infekcije u UKC RS koji su bili pozitivni na virus influence A (bez subtipizacije).

Riječ je o osobama starije životne dobi sa višestrukim teškim komorbiditetima, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ovim se broj preminulih od posljedica gripa u Republici Srpskoj ove sezone popeo na šest.

"U sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u RS su prijavili 7.588 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 2.094. U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 39 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI)", kažu u IJZ i dodaju da je u protekloj sedmici testirano 12 SARI i dva ili slučaja u referentnoj laboratoriji IJZ.

"Četiri su bila pozitivna na influencu A(H1)pdm09, pet na influencu A(H3) i jedan na influencu B/Victoria. Jedan uzorak je pokazao pozitivnost i na influencu A(H1)pdm09 i na influencu A(H3). Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u Republici Srpskoj, 33,6 odsto je bilo pozitivno na viruse influence, ili ukupno 47 uzoraka, dok je prošle sezone do ovog perioda bilo 64,2 odsto pozitivnih uzoraka. Od dosad pozitivnih uzoraka, 44 odsto je pozitivno na influencu A(H3) i 25 odsto na influencu B/ Victoria", naglašavaju u ovom institutu, uz preporuku da je, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo".

"Pored redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, jako je važno često provjetravati prostorije. Dio opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju. U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak", ističu u IJZ.