Građani i privrednici ispaštaju

Granični prelaz Novi Grad - Dvor ostaje zatvoren

  • 24.08.2018. 19:24

Granični prelaz Novi Grad - Dvor do daljnjeg ostaje zatvoren za putnička vozila. Još jedan sastanak o ovoj temi je iza Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora BiH i Hrvatske o graničnim prelazima. Kažu, prekategorizacija još traje, rješavanje pitanje graničnog prelaza bi moglo dočekati svjetlo dana. Kada tačno, još se ne zna.

“Odlučuje mješovito povjerenstvo i odlučuju oni koji su nadležni da ispune uvjete. Kada budu ispunjeni uvjeti, onda se stavlja na točku dnevnog reda i onda Mješovito povjerenstvo odlučuje,” rekao je Božo Zovko, predsjednik Mješovite komisije za granične prelaze.

Načelnici opština s obje strane Une složni. Zatvaranje graničnog prelaza je donijelo dodatne probleme, privreda posebno ispašta. Tvrde, prekategorizacija je neophodna. Iz Novog Grada kažu, svi nedostaci su uklonjeni, uslovi za prekategorizaciju su ispunjeni.

“Praktično pet godina razgovaramo i smatramo da iz godine u godinu opravdanost prekategorizacije je neupitna. Svake godine međugranični promet sve veći i veći. RS ima tu izvoznu priču i naravno da je to neki naš imperativ. Što se tiče tehničkih pitanja, smatramo da je opština Novi Grad i, naravno, nadležne institucije, da su završili sve ono što je bilo sporno,” kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

“Sada imamo zakazanu sjednicu Mješovitog povjerenstva. Mi smo dali podršku da ide točka dnevnog reda, da vidimo u kom pravcu, šta još trebamo ispuniti, i jedna i druga država, da se, konačno, taj problem riješi,” rekao je 
Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor.

Granični prelaz Novi Grad – Dvor zatvoren je za teretni saobraćaj od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju. Opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju, ali procedura do dan danas traje.
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)