Vanredna sjednica Skupštine

Građanima Bileće dosta, traže zaštitu od migranata

  • 17.10.2019. 19:26

Od Granične policije BiH i Policijske uprave Trebinje tražimo da spriječe nelegalne ulaske migranata u BiH i da zaštite imovinu stanovnika na području bilećkih sela. Ovo su najvažniji zaključci sa vanredne sjednice Skupštine opštine Bileća. 

Odbornici od Policijske uprave Trebinje traže da organizuje prisustvo policije 24 časa na području sela u okolini Bileće radi zaštite imovine i lica na tom terenu. Iz SO bileća poručuju da ne mogu da garantuju da će zaključci riješiti problem ali sigurno je da će popraviti situaciju u tom području. 

"Ono što piše u zaključima je maksimum što je mogla lokalan zajednica, osnosno SO Bileća da donese u okvirima svojih nadležnosti se tako i vladala. Sve ostale stvari su, kao što znate na organima sigurnosti, na MUP, Graničnoj policiji i Ministarstvu sigurnosti BiH", kaže Srđan Rogan, Predsjednik Skupštine opštine Bileća.

Jedan od zaključaka je i da opština Bileća imenuje člana koordinacionog tijela za migrantska kretanja, zatim da načelnik opštine Bileća formira stručnu komisiju za procjenu štete nastale upadima, odnosno kretanjima migranata na području ove lokalne zajednice. 

Odlukom Skupštine opštine Bileća biće obezbijeđena odbrana pred nadležnim sudom  Miloradu Čomiću iz sela Todorići koji je 5. oktobra, nakon sukoba sa grupom migranata, ubio jednog od njih kojeg je zatekao u kući svog komšije. U Bileći kažu da je MUP Srpske maksimalno angažovan u zaštiti građana, ali da niko ne može biti siguran zbog tolikog prisustva migranata. 

"Ti zaključci koji samo ukazuju da postoje problemi. Nekako se oni pozivaju i da nije po zakonu, da nije ovo da nije ono. Pa nije po zakonu ni ove grupe što ulaze, ali ulaze. Nije po zakoni ni da te grupe uznemiravaju građane u jedan sat, dva sata, tri sata, ali uznemiravaju. zašto psotoji ovdje centar ima li Crveni krst u Bileći?", kaže Radoš Radović, mještanin.

Samo pojačavanje policijskih patrola daje rezultate, kažu u Bileći. Usvojeni zaključci biće  proslijeđeni Policijskoj upravi Trebinje i Graničnoj policiji BiH. Mještani mjesne zajednice Krstače i sela u okolini Bileće zatražili su u nedjelju, 13. oktobra, na protestnom skupu u selu Simijova da ih policija i lokalna vlast zaštite od migranata, kao i hitnu vanrednu sjednicu Skupštine opštine Bileća.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок