Građanima BiH obavezna samoizolacija nakon ulaska u Hrvatsku

  • 24.06.2020. 14:20

"Utvrđuje se poseban režim ulaska za osobe iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije u Hrvatsku", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na pres konferenciji.

Svi iz BiH i Srbije moraju u samoizolaciju

Utvrđuje se poseban režim ulaska za osobe iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana. Obaveza se ne primjenjuje na one koji su u tranzitu kroz navedene zemlje.

Maske obavezne!

Druga odluka se odnosi na izmjenu u javnom saobraćaju po kojoj vozači i ostali zaposleni i putnici moraju obavezno koristiti medicinske maske te se pridržavati opštih mjera.

Šta je s turistima?

Što se tiče odluka, u njihovoj podlozi je mišljenje medicinske struke. Ove odluke su rađene na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na stanje u susjednim zemljama. Porast zaraženih imamo, većina tih osoba je došla iz smjera BiH i Srbije. Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve što se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe.

O maskama

"Vozač ne smije pokrenuti vozilo ako svi putnici nemaju maske", poručio je Božinović.

Što je s maturantima iz BiH?

"U ovom trenutku nemam odgovor na to pitanje".

S obzirom da se ova odluka primjenjuje od ponoći, mi ćemo dati preporuke za to. Znati i samo da je bilo prijepora oko toga trebaju li se takve osobe kretati među nama. Njima je propisana mjera, ne znači da su bolesne. Posotji mogućnost da piše maturu tamo gdje se nalazi", rekla je epidemiologinja.

O zahtjevu da se proglasi izvanredno stanje

"Od prvog dana i sve dok radimo ovaj posao najbitnije nam je zdravlje naših ljudi, a ovi to nikad neće razumjeti", komentarisao je Božinović.

Pročitajte i: