Trebava

Građani traže priključenje na autoput

  • 23.02.2019. 20:04

Novac je obezbijeđen. Gradnja dijela koridora Pet C od Tovire do Kostajnice u dužini od šest kilometara počinje idućeg mjeseca.

Krak saobraćajnice koja kroz Srpsku prolazi u dužini od oko 46 kilometara. Za sada nije planiran priključak sela sa desne strane Bosne, pa su mještani odlučili da to zatraže. 

"Prioritet Trebave i 14 mjesnih zajednica je da se izborimo svi zajedno za priljučak na autoput gdje bi on jednostavno promijenio situaciju stanovništva, jer bi se stvorile druge mogućnosti da se iskoriste prirodni rsursi i potencijali koje Trebava ima", istakao je Branko Joksimović, MZ Tovira. 

Grad je spreman da pomogne. Tražiće da inicijativa mještana za gradnju petlje dospije na javnu raspravu i pred nadležne institucije.

"Da jednostavno zajedno sa Autoputevima nađemo idejno rješenje gdje bi to bilo najpraktičnije, jer ima jedan tehnički problem, pruga, i mora prelaziti preko pruge", istakao je Boris Jerinić, novoizabrani graonačelnik Doboja. 

Priključak je objašnjavaju u Autoputevima Republike Srpske, planiran u Podnovlju, sa lijeve strane Bosne. Povezao bi magistralni put sa koridorom Pet C. To ne rješava spajanja na koridor sela sa druge obale Bosne i regionalnog puta Doboj - Modriča. 

"Mi smatramo, a vjerujemo da će i studija to pokazati, da će se pokazati opravdano da se izgradi  jedna petlja na polovini poteza od Doboja do Modriče gdje bi se obezbijedio ovaj priključak i direktni spoj desne obale Bosne trebavskih sela sa autoputem", istakao je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske. 

Ni prilikom gradnje autoputa Banjaluka - Doboj, prvobitno nisu bile planirani svi priključci, pojašnjava Topić. Dodaje da su na dionici koridora Pet C od Tovire do Kostajnice, planirane dvije petlje. Jedna je spoj sa autoputem Banjaluka - Doboj, druga prema Sarajevu. Ona koja bi spojila i trebavska naselja bila bi od značaja za mještane, kojih je na tom području oko 15 hiljada. 

Тагови: