Potencijal ne manjka

Gradiška poslovna zona za strane investitore

19:06, 20.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Gradiška je poslovna zona za investitore iz Italije, Slovenije i Poljske, a potencijala da privuče još mnoštvo stranaca ne manjka. Kada bi u grad došla kompanija koja bi se bavila otkupom voća i povrća aktiviralo bi se više od pet hiljada poljoprivrednih gazdinstava, što i jeste strateški cilj uprave, kaže gradonačelnik Zoran Adžić. 

"Gradiška se nalazi na geostrateškoj poziciji, na samim vratima Republike Srpske i BiH, gdje imam razvijenu šarolikost privrednih aktivnosti, prije svega dominantna je poljoprivredna proizvodnje što je i strateška prednost Gradiške i čitavog ovog prostora. Cilj nam je da pokušamo privući strateškog investitora ili kompaniju koja bi došla na naš prostor da se bavi otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda, prije svega voća i povrća", kaže gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić.

Dobar primjer stranog poslovanja u Gradišci je fabrika Jelšingrad koja posluje u okviru italijanske PMP grupacije. Preduzeće zapošljava više od 200 radnika, a u uspješnu privatizaciju došao se uvjeriti i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević. 

"Ono što je jako bitno jeste da radnici koji su otišli u prethodnom periodu vratili su se i zasnovali su novi radni odnos što je i primjer dobre prakse, a ne samo loše prakse gdje se forsira dolazak radnika", kaže ministar privrede i preduzetništva Srpske, Vjekoslav Petričević. 

"Trenutno smo na oko 210 radnika. Uglavnom se radi o zavarivačima, bravarima i CNC operaterima, isto tako zapošljavamo značajan broj mašinskih inžinjera, drugih proizvodnih radnika kao što su farbari, radnici u pripremimi materijala i tako dalje", kaže direktor fabrike mašina "PMP Jelšingrad FMG", Branislav Banjac.

Firma Jelšingrad sve svoje proizvode izvozi, i nama problema sa nedostatkom radne snage. Tome doprinosi i Srednja stručna tehnička škola čiji učenici dolaze na praksu baš u ovu firmu, a nakon školovanja nerijetko ostanu i stalno zaposleni.