Rođenje Presvete Bogorodice

Gradiška obilježila krsnu slavu grada

  • 21.09.2020. 19:38

Gradiška slavi svoju krsnu slavu – Rođenje Presvete Bogorodice. Iako uz minimalan broj građana i poštovanje epidemioloških mjera, ovaj put je taj dan obilježan na poseban način, otvoren je novoizgrađeni Trg kojeg krasi bronzana statua Veljka Čubrilovića. Sada smo se, na neki način, odužili ovom čovjeku koji je za slobodu dao ono najsvetije - svoj život, kaže gradonačelnik Zoran Adžić.

"Danas smo imali priliku da jednu porodicu Čubrilović koja je bila slobodarska porodica, ali isto tako i prosvjetna porodica da vratimo ovdje na Trg Čubrilovića, neposredno gdje se nalazila njihova rodna kuća. Nekad je Gradiška imala pet trgova, danas smo jedan otvorili, a glavni gradski trg rekonstruišemo. Imamo projekat i viziju da grad Gradiška  bude slobodarski grad otvoren za sve ljude dobre volje", kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške. 

Srpski narod se uvijek borio za svoja prava i slobodu, a naročito kroz 20. vijek, kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je prisustvovao slavi grada. Poručuje da sve ono što je porodica Čubrilović ostavila iza sebe moramo pamtiti i baštiniti. 

"Zaista je za svaku pohvalu što grad vodi računa o svojim slavnim stanovnicima iz nekog perioda, a ovaj spomenik Veljku Čubriloviću neka služi kao ideja vodilja za sve naše građane, za sve naše ljude", ističe Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS. 

Na veliki dan za sve Čubriloviće iz ovog kraja u Gradišku je došla i Veljkova unuka. Vera kaže da je ponosna na svoje pretke, na ono što su učinili i na način na koji ih se sadašnje generacije sjećaju. 

"Jako sam dirnuta što je u Gradišci obnovljena uspomena na stare porodice koje su svoje živote ugradile u napredak grada. Ja sam sigurna da će Gradiška imati dobru budućnost jer u prošlosti ima dobro uporište", kaže Vera Vujičić, unuka Veljka Čubrilovića. 

Veljko Čubrilović je prije 105 godina osuđen na smrtnu kaznu vješanjem, jer je učestvovao u organizovanju Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda. Rođen je u Gradišci, a zbog posebne važnosti za ovaj narod njegova statua je otkrivena na dan slave grada koja je počela obilježavanjem u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služenjem svete liturgije. Nakon toga su u Kulturnom centru zaslužnim pojedincima dodijeljene zahvalnice i Povelje grada. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.