Foča

"Gradimo mir": Srednjoškolci oslikali antiratne murale

  • 11.04.2019. 16:57

Gradimo mir, poruka je fočanskih srednjoškolaca koji su oslikali antiratne murale kojima promovišu mir i toleranciju. Radili su uz magistralu Beograd-Dubrovnik i pored Akva parka.

"Shvatili smo da trebamo predstaviti mir i toleranciju kao nešto što je neophodno uopšte za opstanak u ovoj državi, a ovo mjesto smo odabrali zato što se nalazi na raskrsnici kroz koju prolazi svako, uopšte prolazi kroz Foču", kaže Nenad Lučić, predsjednik Savjeta učenika SŠC Foča.

"Mislim da je ovo izvanredna ideja, da se aktiviraju učenici. Mi smo ovdje kao članovi likovne sekcije iz našeg srednjoškolkog centra i rado pomažemo aktivnosti Savjeta učenika", kaže Tijana Ćalasan, učenica gimnazije.

"Samo ako nas vrijeme bude slušalo, sve će ispasti dobro", kaže Uroš Kostović, učenik Gimnazije.

Širenje antiratnih poruka i promovisanje pozitivnih vrijednosti, dio je projekta "Putujuće škole mira" u kome fočanski srednjoškolci učestvuju sa vršnjacima iz Goražda, Višegrada i Janje.

"Ono što s ponosom, kao organizacija koja dugi niz godina radi sa mladim ljudima, možemo reći da mladi jesu ti koji će u budućnosti definitivno biti društveni zagovarači mira i pozitivnih promjena i da ćemo ih mi, svakako, aktivno podržati u tome", kaže Mirjana Ćuskić, Helsinški odbor za ljudska prava.

Srednjoškolci su muralima uljepšali svoj grad, a održali su i predavanje mlađim sugrađanima- učenicima Osnovne škole Sveti Sava, o značaju aktivizma mladih.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.