Trebinje

Gradi se "bajpas" za alternativno vodosnabdijevanje

  • 30.09.2019. 19:40

Stara i dotrajala vodovodna mreža noćna je mora Trebinjaca. Glavna transportna cijev često puca a slavine ostaju suve. Mukama se bliži kraj, uveliko se radi na izgradnji alternativnog cjevovoda lijevom obalom Trebišnjice. Već su ga južnjaci nazvali „bajpasom“.

Projekat je predvido da novi trebinjski cjevovod bude dugačak 3 kilometra, kako svada stvari stoje urađena je polovina posla. Na kraju, kada se sve sabere ukupna vrijednost ovoga projekta je oko dva miliona maraka.

Projekat se finasira iz projekta Vlade Republike Srpske. Prve tri faze se su završene, napravljeni su rezervoari i prečistači. Četvrta faza je od vitalnog značaja.

"Ovo je prvi put o koncepcije vodovoda iz 1903 godine da se radi nadogradnja sistema. Pravi se prstenasta mreža u gradu, ako se pokvari cjevovod na desnoj strani potrošači će dobijati sa lijeve strane vodu", kaže Duško Vujović, član Nadzornog tima.

Od Male brane cjevovod dolazi do kamenog mosta a onda i do trebinjske Bolnice. U stari trebinjski vodovod se decenijama nije ulagalo zato pune ruke posla imaju radnici Vodovoda, kažu u proteklih 9 mjeseci cijevi su pucale više od 100 puta. Takozvani „bajpas“ svima će olakšati život.

"Sa ovim cijevima koje se danas postavljaju za koje je prizvođač dao garanciju 100 godina mislimo da ćemo u narednom periodu riješiti stabilno snabdijevanje grada sa pitkom vodom", kaže Spaso Radović, direktor "Vodovoda" Trebinje.

Sve mora biti završeno do 3 marta naredne godine. Nakon završetka radova planirana je izgradnja rezervoara „Police“ i „Crkvina“. Trenutni transportni cjevovod u Trebinju je napravljen 1974 godine. 

Тагови: