Trebinje

Grad pomaže poljoprivrednicima u sanaciji objekata

  • 01.10.2018. 12:44

Grad Trebinje i Agrarni fond pomoći će rekonstrukciju objekata za uzgoj stoke za 53 registrovana poljoprivredna proizvođača sa područja Trebinja, za šta je iz gradskog budžeta obezbijeđeno 59 hiljada KM.

Od naznačenog iznosa poljoprivrednici će dobiti od po 800 do 1.500 KM bespovratnih sredstva, u zavisnosti od toga šta im treba sanirati. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da će doznačena sredstva biti utrošena za kupovinu materijala poput cementa, betonskih blokova, greda, daski, crijepa i lima za pokrivanje. 

"Na ovaj način pomažemo domaćinstvima u selima da prošire svoje kapacitete kako bi imali i veći broj proizvoda koje će plasirati na tržište", rekao je Petrović. 

On je naveo da postoje i domaćinstva koja nisu znala za ovaj poziv, ali da se ona mogu naknadno javiti kako bi se i njima pomoglo. 

"Tokom razgovora sa ovim ljudima, dovorili smo da kupimo i dvije muzilice, da dovršimo izgradnju jedne čatrnje i da dokupimo materijal ako nekome ne bude dovoljno da dovrši predviđene radove", rekao je Petrović. 

Petrović je dodao da će poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode plasiraju na tržište uvijek imati podršku grada i Agrarnog fonda, jer će na taj način lokalni marketi i restorani biti snabdjeveni domaćim proizvodima. 

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina istakao je da je ovo samo jedan od brojnih programa koje sprovodi ova javna ustanova, navodeći da je kroz njih do sada u poljoprivredu uloženo više od 800 hiljada KM. 

"To su sredstva grada Trebinja, a značajna su i sredstva Vlade Republike Srpske i njenog nadležnog ministarstva", rekao je Dutina. 

Poljoprivredni proizvođač Nada Ukropina iz sela Ljekova dobila je donaciju za pokrivanje štale, što je njenoj porodici prva vrsta ovakve pomoći. 

"Imamo četiri krave i koze, a ovu donaciju ćemo iskoristiti za popravku postojećeg objekta", rekla je Ukropinova. 

Za Aleksandra Sredanovića iz sela Vučija, ova donacija će dobro doći jer će je iskoristiti za proširenje proizvodnje, čime će broj prepelica sa postojećih 400, podići na više hiljada. 

On je rekao da sva jaja koja prepelice proizvedu uspijeva da plasira na tržište i da je potražnja za njegovim proizvodima sve veća. 

"Godinu dana sam u ovom poslu. Kada proširim, usudio bih se da jaja dostavljam i prodavnicama", naveo je Sredanović, koji ima i oko 200 košnica, te zasade višnje, šljive i vinove loze. 

Mještanin Trebinjskih brda Branko Kovač kaže da je za 20 godina, koliko se bavi stočarstvom, ovo prva pomoć koju mu je obezbijedila Gradska uprava. 

"Prethodna vlast je bila zapostavila selo. Sada su nam ovi pravi ljudi izašli u susret da pomognu koliko mogu", istakao je Kovač, koji ima sedam krava. 

On je rekao da planira da započne izgradnju nove štale, zbog čega očekuje i da poveća broj grla stoke. 
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.