Okrugli sto u Derventi

Grabovac: Zašto je usporen proces traženja nestalih

  • 25.10.2018. 15:11

Savjetodavni odbor Instituta za nestala lica BiH traži od Tužilaštva BiH, sudstva, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i svih odgovornih za traženje nestalih i eshumacije masovnih grobnica da odgovore zbog čeka je usporen proces traženja nestalih, rekao je predsjedavajući Odbora Marko Grabovac.

"Zašto je usporen rad nadležnih institucija i zašto se proces traženja ne pokrene na terenu? Od nas to traže porodice nestalih. Ne možemo čekati mjesec dana da nas neko primi ili da šaljemo apel kada će nas primiti", rekao je Grabovac na konferenciji za novinare u Derventi. 

On je dodao da umiru članovi porodica nestalih, da nestaju svjedoci ili se pojavljuju lažni svjedoci koji traže novac za otkrivanje lokacija masovnih grobnica. 

"Od samog osnivanja Savjetodavnog odbora imali smo cilj da više zadovoljimo očekivanja porodica koje traže svoje najmilije, jer nisu zadovoljne radom institucija BiH i svakodnevno nas pitaju zašto je proces traženja spor", rekao je Grabovac. 

On kaže da je na danas održanom okruglom stolu u Derventi bilo dobrih pitanja koja su uputile porodice nestalih, na koja učesnici nisu imali odgovor. 

"To su pitanja zašto moramo čekati toliko godina kada smo dali krv i izjave gdje je član porodice nestao, ko ga je ubio", rekao je Grabovac. 

Predsjedavajuća privremenog Upravnog odbora Instituta za nestale BiH Jadranka Duraković kaže da je proces traženja nestalih u BiH težak i složen i sve teži posao kako godine prolaze. 

"Imamo nedostatak svjedoka, dokaza o mjestu posmrtnih ostataka, umiru svjedoci, a prestaje i interesovanje građana koji imaju saznanja o određenim događajima da o tome govore", rekla je Durakovićeva. 

Član Kolegijuma Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić napomenuo je da je do sada identifikovano 25.500 posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata u BiH. 

"Od tog broja 23.500 posmrtnih ostataka je predato porodicama da ih sahrane. Imamo oko 7.200 aktivnih slučajeva gdje se traže posmrtni ostaci", rekao je Perišić. 

U Derventi je danas održan okrugli sto na kojem je bilo riječi o dostignućima i prioritetima u procesu traženja nestalih lica u BiH.