Veće plate od Nove godine

Gnjatić i Trivićeva o poboljšanju položaja prosvjetnih radnika

  • 16.10.2019. 16:38

„Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je da u kontinuitetu poboljšava položaj prosvjetnih radnika i radnika zaposlenih u oblasti kulture“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na sastanku sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Draganom Gnjatićem. 

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture. 

„Planirana je izmjena platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture i u narednom periodu će biti urađene dodatne analize radi pravičnije raspodjele budžeta namijenjenog za plate zaposlenima u ovim oblastima“, pojasnila je Trivićeva. 

Ona je naglasila da će se i putem reforme obrazovnog sistema nastojati obezbijediti bolji položaj prosvjetnim radnicima jer oni rade veoma odgovorno posao koji je od posebne važnosti za razvoj Republike Srpske. 
Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da očekuje da će od 1. januara naredne godine biti povećane plate za sve zaposlene u obrazovanju i kulturi, ali i da će biti nastavljeno ujednačavanje platnih koeficijenata u skladu sa Memorandumom. 

„Nastavićemo saradnju kako bismo na pravičan način došli do povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture. Najniža plata u prosvjeti sada iznosi oko 450 maraka, a sa najavljenim povećanjem bi trebala biti oko 600 maraka, dok bi plate do 1000 maraka trebale biti uvećane za deset odsto“, rekao je Gnjatić.

Podsjećamo da su početkom ove godine, nastavnici i zaposleni sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i kulturi nakon 11 godina dobili veće plate u iznosu od najmanje osam odsto. To je bio prvi korak u realizaciji Memoranduma o zajedničkim mjerama za period od 2018-2020. godine, zaključenim 2017. godine između Vlade Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, kojim je predviđeno da 2022. godine dođe do izjednačavanja plata zaposlenima u obrazovanju i kulturi sa ostalim budžetskim korisnicima.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм