Desetine sela "odsječeno"

Glamoč i Grahovo okovani snijegom

19:27, 30.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Deset glamočkih sela je "odsječeno", do tri sela u Bosanskom Grahovu se ne može doći, dok je deset zaselaka u Drvaru pod smetovima. U Glamoču se mještani snalaze kako umiju. Ne sjećaju se kada je ovoliko napadalo.

"Vidite kakva je situacija. Snijeg je toliki da ne možeš nikuda maknuti. Opština jaka, nema sa čim razgrtati, sela su odsječena. Nisam odavno zapamtio ovakvu zimu".

"Snijeg pada, pada, pada, pa prestane pa se očisti pa opet nastavi dalje. Dobro, može se od mene proći, ali ja ne idem nikuda dalje i tako".

"Već sedam dana idem pješke uvijek, tri kilometra po dva i po sata", istakli su mještani.

Oružane snage BiH pomažu u čišćenju snijega u Glamoču. Osnovnih životnih namirnica ima dovoljno, sa napajanjem vodom nema problema. Po gradiću se teško hoda, a još teže vozi. Škole i dalje ne rade. Načelnik kaže da su u svim selima čistili puteve, ali da nisu mogli protiv visokih snježnih nanosa zbog kojih se, do mnogih sela, i dalje ne može. 

"Mi se trudimo koliko možemo, čistimo do tih sela. Ondje gdje je najhitnije, tamo najprije idemo. Danas smo očistili selo Glavice, tu imamo jednog čovjeka koji je već danima bolestan, ima gripu. Imali smo i jedan smrtni slučaj, ali tu smo reagovali odmah. Idemo po prioritetima, nadam se da će i ovoj zimi doći kraj", istakao je Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč.

Na poziv rukovodstva Bosanskog Grahova, reagovala je Civilna zaštita Republike Srpske i poslala tim sa ljudstvom i opremom. Ostaće u tim krajevima dok za to bude bilo potrebe.