Nema rada bez dogovora

Generalni štrajk zdravstvenih radnika

  • 02.09.2019. 09:25

Sindikati radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo od danas su u generalnom štrajku, koji će trajati do postizanja dogovora, odnosno do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plata.

Ljekari i zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama od danas će raditi smanjenim kapacitetom, piše portal "Kliks". 

U tom režimu rada radiće porodična medicina, stomatološka služba, fizijatrija, službe za propisivanje lijekova za hronične terapije, za vakcinaciju, sistematske preglede vulnerabilnih struktura društva, kao što su djeca. 

Vršilac dužnosti generalnog direktora Doma zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić rekao je da će zdravstveni radnici pružati i usluge koje se odnose na urgentna stanja. 

Iz Sindikata tvrde da je zdravstvo u teškoj situaciji, te da je deficit kadrova, takođe, veliki problem.

Ključni problem je granski kolektivni ugovor, koji nije potpisan od 7. februara prošle godine, te borba za veći koeficijent, odnosno veće plate. 

Prema riječima ministra finansija Kantona Sarajevo Amela Kovačevića, Vlada nije u prilici da u budžetu za 2020. godinu obezbijedi dodatna sredstva od 31 milion KM na godišnjem nivou za isplatu ličnih primanja zdravstvenih radnika, što je njihov suštinski zahtjev. 

Kantonalni ministar zdravstva Amela Sofić poručuje da u resornom ministarstvu razumiju zahtjeve Sindikata i da im je žao što nisu postigli dogovor, ali da novca za povećanje plata nema.