78. godišnjica pogroma

Garavice-zločin ne smije da bude zaboravljen

  • 25.09.2019. 19:12

Garavičke žrtve treba da budu kanonizovane i to će se pitanje pokrenuti na sledećem Saboru srpske pravoslavne crkve, poruka je sa jednog od najvećeg stratišta srpskog naroda iz Drugog svjetskog rata.

Mjesto nadomak Bihaća, koje je decenijama, kako se čulo, istorijski i prostorno zapušteno, nikako ne smije da ostane takvo jer o stradanju više od 12 hiljada Srba u Garavicama danas mora da se zna pošto u bivšoj državi o tome nije smjelo da se priča, čulo se na obilježavanju 78. godišnjice pogroma. 

"Stradanje se desilo, ono je monstruozno, ono je neoprostivo bez obzira što nas naša vjera uči oprostu i ne može se nikad zaboraviti, ali je činjenica da su te žrtve omalovažavane čitavo vrijeme bivše Jugoslavije, da nikada nije dati pijetet tome da je 12 hiljada Srba ubijeno ovdje, svedeno, poklano", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Tada desetogodišnji Miloš dobro se, kaže, sjeća svega što se događalo na Garavicama i okolini Bihaća. Krvava '41., priča 88-godišnja starina, počela je dolaskom ozloglašenog ustaše Ljube Kvaternika u Bihać. 

"Nastaje progon, ubijanje, klanje tu se nemilice tuklo, svačim, oružjme, sikirama, noževima, maljevioma...zločin nad zločinima, što čovjek pametan i razuman ne može zamisliti šta se radilo da se istrijebe Srbi i Pravoslavlje", rekao je Miloš Banjac. 

Garavički kamen je svjedok našeg postojanja i žrtve ali i svjedok bezumnosti onih koji su ovaj grad sagradili od kostiju naših predaka, kaže vladika bihaćko petrovački. Ne smije biti zaborava, poručeno je na Garavicama jer je istorija na tom mjestu stala za hiljade nevino postradalih. 

"Dovedeni su bihaćki Srbi ovdje na Garavice da bi im zločinci krvavih očiju presudili bez suda ostavljajući silom prekinute životne staze, pusta ognjišta i spaljene hramove. Zbog toga ću na Saboru podnijeti molbu da se kanonizuju sveti velikomučenici garavički ali i da se na ovom mjestu stradanja podigne spomen hram", naglasio je Sergije, vladika bihaćko petrovački.

"Mjesta nevinih žrtava našeg naroda je previše. Ako imamo pravo oprostiti nemam nikakvo pravo na šutnju jer zaborav je ubijanje istine", istakao je Nebojša Kuštrinović, predsjednik Odbora Garavice 1941.

Republika Srpska će, zajedno sa Srbijom, izgraditi spomen kompleks u Donjoj Gradini koji će obilježiti stradanja srpskog naroda i objediniti sva stratišta u kome će svoje mjesto naći i Garavice. Obilježavanju su prisustvovale delegacije Vlade Republike Srpske, Narodne Skupštine i brojni građani. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće za ubijene kojih je bilo više nego što je tadašnji Bihać imao stanovnika. 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.