Granična policija

Galić: Ilegalne migracije biće dugo u fokusu cijelog društva

  • 06.06.2019. 13:28

Problem ilegalnih migracija, koji je globalan i ne može se posmatrati izolovano, dugo će biti u fokusu cijelog društva u BiH, izjavio je danas u Sarajevu direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

"Bez saradnje na svim nivoima vlasti u BiH, kao i saradnje sa susjedima i u regionu, a posebno bez saradnje sa EU, nećemo moći adekvatno odgovoriti ovom izazovu", rekao je Galić na obilježavanju Dana i 19 godina postojanja Granične policije. 

On je rekao da Granična policija, sa postojećim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetom, pokušava sanirati samo posljedice problema ilegalnih migracija, a da ih nije prouzrokovala, te dodao da ovaj problem zahtijeva angažovanje cijele društvene zajednice u BiH, ali i međunarodnih organizacija. 

Prema Galićevim riječima, za rješavanje ovog problema potrebna su i dodatna finansijska sredstva, sa čijim nedostatkom se Granična policija suočava od početka svog rada, i to za nabavku sofisticirane specijalističke opreme, a naročito ispomoć u ljudstvu drugih policijskih tijela u BiH. 

Direktor Granične policije rekao je da je ova organizacija izrasla u prepoznatljivu agenciju, ne samo u BiH već i šire, dodavši da je organizacioni i funkcionalno stabilnija, bez obzira na sve teškoće u radu, te efikasnija u izvršavanju zadataka. 

"Trenutno nedostaje više od 400 zaposlenih, a u toku su završni ljekarski pregledi i bezbjednosne provjere, na osnovu kojih će 100 novih kadeta početi sa školovanjem, ali na godišnjem nivou skoro isti broj službenika Granične policije ode u penziju", naglasio je Galić. 

On je rekao da nije zadovoljan infrastrukturom na graničnim prelazima, kao i uslovima u kojima rade policijski službenici Granične policije, te dodao da se od njih uvijek očekuje da rade profesionalno, zakonito, predano i požrtvovano. 

Galić je naveo da je Granična policija uvijek pokazivala spremnost da sarađuje sa svim institucijama u BiH, što i čini, ali i na međunarodnom i regionalnom nivou. 

On je istakao da od pripadnika Granične policije očekuje jaču borbu u otkrivanju i suzbijanju korupcije na granici, te im čestitao današnji dan, posebno onima kojima su uručena priznanja za poseban doprinos u radu. 

Obilježavanju Dana Granične policije prisustvovali su zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijo Krešić, glavni tužilac BiH Gordana Tadić, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, kao i predstavnici Ministarstva bezbjednosti, nezavisnih i nadzornih tijela, entitetskih i kantonalnih, te drugih policijskih agencija u BiH.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.